8.10.2017. 11:52
9
Edine, povedi nas!
Nismo uspjeli. Uprkos jako dobroj igri naše fudbalske reprezentacije i tri gola u mreži pete reprezentacije svijeta, Belgija je za nas, barem u ovom trenutku, neka druga dimenzija, pa čak i bez nekoliko ključnih igrača

Uvijek smo od njih tražili volju, borbenost, želju motiv i ako bi nakon toga izgubili, bilo je lakše podnijeti, nisi im mogao ništa reći. Iako sam mišljenja da njih 11 na terenu uvijek ima želju, uvijek da svoj maksimum, ma kakogod to nama na tribinama ili pred malim ekranima to izgledalo. U tom trenutku, u tim uvjetima, to je najbolje što oni mogu. Možda je i do mene, ali jednostavno ne mogu pojmiti da neki profesionalni sportista namjerno ne želi pobjeđivati.

Utakmice protiv Belgije i Kipra najbolje su pokazale kakva smo mi reprezentacija. Koliko god se zavaravali i očekivali nešto, takvi smo da smo u stanju iz nekog inata dobiti i parirati najboljim svjetskim selekcijama, ali s druge strane dovoljno loši da često možemo gubiti od reprezentacija kao što je Kipar. Pokušajte to shvatiti i svaki sljedeći poraz, koliko god bio težak kao navijaču, ipak je lakše podnošljiv.

Iako sam inače veliki protivnik spominjanja i kritikovanja bilo kojeg igrača pojedinačno, no izrevoltirana komentarima svih 'bh selektora', jedno ima moram spomenuti, s obzirom na to da je uvijek, ali uvijek iz nekih razloga pošteđen bilo kakve i bilo čije kritike. Po svima, posebno po Džeki se znalo osuti drvlje i kamenje, ali on je bio pomilovan svaki put – Asmir Begović.

Istina, sinoć je odbranio nekoliko zicera, što mnogi dosta bolji golmani ne bi. Također je istina da je on zadnji u odbrani, koja je zaista kao cjelina naša najslabija karika. No, kada ste posljednji put vidjeli Asmira da se smaknuo sa linije, da je izašao na neku loptu – za razliku od recimo Curtoisa, koji je znao stajati i 'na pola terena'. Asmir je divan momak, najbolji golman kojeg imamo, no kada smo već nacija fudbalskih selektora, hajde da onda barem budemo objektivniji, a kada kritikujemo, kritikujemo sve one koji su to zaslužili.

Kažu, ma neka zadužio nas je Asmir.l jeste hvala Bogu. A zašto se onda taj argument ne iskoristi kada je u pitanju Edin Džeko?! Zašto nakon svake utakmice, pa i sinoćnje – gdje je Edin bio jedan od najboljih na terenu – opet dobije najveće kritike?! Opet se njemu psuje, njega pljuje i naziva klocem. Je li nas to najbolji strijelac reprezentacije u historiji i najbolji u državama ex-Yu nije zadužio ničim? Pa ni sa 52 gola?

Priča mi sinoć kolega čiji brat živi u Italiji, kaže da mi ovdje ne možemo zamisliti kolika zvijezda je Edin u Italiji i koliko ga cijene. I da znate da ne možemo, jer ga ovdje mnogi ne cijene dovoljno, ni manje ni više, nego samo onoliko koliko je zaslužio.

Poređenja radi, Zlatan Ibrahimović u kvalifikacijama ima samo jedan gol više za Švedsku (38), nego Edin za BiH. A pogledajte samo ko je Ibra u svojoj državi, koliki je heroj, šta sve rade njemu u čast, a mi ovdje nismo u stanju da se suzdržimo od dodavanja pridjeva KLOC uz ime našeg najboljeg strijelca, ali i igrača.

Prije utakmice protiv Belgije, na press konferenciji, Edin je rekao: Još koju utakmicu mogu da pomognem. Još malo će ova reprezentacija biti bez Edina Džeke. Iako već ima 31 godinu, nekako je i logično da se oprosti za koju godinu, no moram priznati da o tome nisam razmišljala sve dok on to nije izgovorio. Na EURO – u 2020, Edin će imati 34 godine. I nije bitan više tačan period njegovog odlaska, bitno je da je taj trenutak sve bliži.

I to će biti naš trenutak istine. Nakon njega, doći će novi igrači, napadači, strijelci, predvodnici generacije, no niko od njih neće biti Edin Džeko. I onako kako vi zdušno branite i ne date lošu riječ reći za Asmira, dajete meni za pravo da isto toliko i još srčanije branim najboljeg strijelca reprezentacije, najboljeg strijelca Njemačke, Italije, jednog od najboljih igrača tada u silnom engleskom Premiershipu.

Nakon nevažne utakmice protiv Estonije, kvalifikacije su gotove. Iduće godine počinje novi ciklus za EURO 2020. Šta će se sve do tada dešavati, šta će se na tim kvalifikacija dešavati ne znamo, ali...

Edine, povedi nas! Za historiju, za tvoju besmrtnost!

 

(Amila Alijagić)

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.