14.2.2018. 18:01
0
Dani gluposti, sr*** i fašizma vol. 2!
Prije nekoliko dana, pisali smo o ''Danima gluposti, sr*** i fašizma'' u Bosni i Hercegovini i regiji.

Tekst možete pročitati ovdje: http://www.source.ba/clanak/Amila/458266/Dani-gluposti-sr-i-fasizma. A danas vam donosimo nove gadosti, pardon radosti iz naše nam jedne jedine i susjednih jednih jedinih.

Grad/Medinetu - Ilidža

Za početak ostajemo u gradu Sarajevu, tačnije u gradu – ili prilagođeno za to govorno područje – Midenetu - Ilidža.

''U šta god želimo investirati, ograničenje su nam nekakve institucije iz Sarajeva. O čemu onda da pričamo, ako smo sve sami radili, onda trebamo biti grad. Tako ćemo raspolagati vlastitim budžetom i moći ćemo realizovati onakve projekte kakve Ilidža zaslužuje bez ičije ucjene. Razvojnih planova ne možemo ni imati kad su svi zakonima zaštitili svoje interese'', kazao je Memić.

Slikovni rezultat za senaid memic ilidza grad

Na osnovu člana 5. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH je propisano da se grad, osim ustavom, uspostavlja i federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dvije ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća koja ispunjava propisane kriterije. Potrebno je da se radi o urbanoj, infrastrukturnoj cjelini koja je povezana svakodnevnim potrebama stanovništva, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika. U ovom slučaju Ilidža ima više od 70.000 stanovnika, pa tako ispunjava te uslove. Također, gradom se može proglasiti i općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja.

Da biste saznali da li će se ostvariti vizija i misija Senaida Memića ostanite uz naš program. Također, za vas imamo jedno pitanje, a onog ko prvi tačno odgovori očekuju vrijedne nagrade, od kojih je jedna - PRVA vožnja tramvajem od Ilidže do Hrasnice.

Tačan odgovor upišite na liniju: Senaid Memić je ____________ Ilidže!

Živio Kalifat i IDBiH!

Ostajemo na arapskom govornom području, a glavni protagonist ove priče je predsjedavajući Predsjedništva IDBiH (Islamske Države Bosne i Hercegovina) Dragan Čović.

"Oni koji žele građansku državu – ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini reći 'građanska država' – to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teorijskom obliku, a to Vam znači u osnovi islamsku državu, a to što je to neko pretvorio u kalifat ili neku drugačiju konotaciju dao tom izričaju''

Po Wikipediji, koliko joj je vjerovati, kalifat je: Sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti nasljednik Muhammeda, koji se isključivo bira između najpobožnijih i naravno između najobrazovanijih. Takav vid vladavine nije nasljedan.

Pa da rezimiramo – bira između najpobožnijih i naravno najobrazovanijih. Naš vrhovni vladar, da li je najpobožniji – u to neću da ulazim, ali najobrazovaniji? – Stvarno?! Dalje – Takav vid vladavine nije nasljedan. Ako banalizujemo, kod nas je i to nasljedno. Vrhovni vladar i vođa Bošnjaka Bakir Izetbegović je (banalizujemo, podsjećam) vodstvo naslijedio od svog oca Alije Izetbegovića.

Zato, Čoviću nema potrebe da se brineš, sudeći po Wikipediji – što mnogi, pa i ovi, kako se ono kaže, najobrazovaniji jelte – uzimaju kao relevantan izvor, ne postoji nikakva šansa da mi ikada budemo kalifat. Uozbiljite se predsjedavajući!

Nosioci evropskih vrijednosti!

Danas, 14. Februara, građani Mostara i delegacije su otišle na Partizansko spomen – groblje, no tamo su ih dočekale nemile scene. Ovaj spomenik je PONOVO uništen.

Image may contain: outdoor

Brojne polomljene ploče s imenima ubijenih partizana bačene su na jedno mjesto, te je tako nastavljena devastacija ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i jednog od najvrjednijih objekata te vrste.

"Policijski službenici cijelog dana obilaze Partizansko groblje, uočene su pomenute devastacije, ali one su ranijeg datuma. Uviđaj je izvršen i policija će postupiti kako zakon nalaže", kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

Uočene?! – Bilo ih je zaista teško uočiti. Ranijeg datuma?! – Ko, šta, kada, gdje, zašto?! – Odgovorite, ukoliko znate, na tih pet novinarskih pitanja. Ukoliko ne znate, potrudite se. Nije lijepo da takvo nešto dolazi od, kako ono bijaše – nosioca evropskih vrijednosti, jelte?!

Globus all around the world

Sjećam se da su mi stariji i iskusniji govorili kako je ''Globus'' nekada bio simbol profesionalnosti. Za ono što je on sada, mislim da će biti dovoljno da vam ostavim ovaj tekst: 

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/tko-sprema-askere-za-novi-rat-u-bih-novi-globus-donosi-opsezne-analize-mirjane-kasapovic-i-ive-lucica-o-najnovijim-tenzijama-u-bih/7029265/

I sliku:

Image may contain: 7 people, text

Pa da ponovimo zaključak iz prethodnih ''Dana gluposti, sr*** i fašizma: 

Progutali smo mi još mnogo toga. Začepili smo uši, oči i dobro zatvorili usta, a otvaramo ih po potrebi - kada nam se servira još jedno s**nje, koje moramo progutati! Zamislite samo koliko ih u toku godine strpamo u sebe! 

Pod kožu više ne može!

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.