9.5.2018. 16:12
0
Za (anti) fašizam (ne) spremni!
Danas je Dan pobjede nad fašizmom?! Da probamo opet: Danas je Dan pobjede nad fašizmom. Ne, ne uspijeva u isto vrijeme živjeti u BiH i ozbiljno shvatati ili nedajtibože obilježavati ovaj dan! Da se razumijemo, vrijedi i za vas komšije i susjedi. Vidjet ćete sada i zašto...

FAŠIZAM se definiše kao treći stadij nacionalizma (nakon nacionalizma i šovinizma) i smatra se radikalnom totalitarističkom ideologijom. Ova vrsta vladavine se služi potiskivanjem, sprječavanjem i gušenjem opozicije terorom i cenzorstvom, ali i tipičnom politikom ratobornog šovinizma i rasizma. Postojao je – i sad ono najbitnije – postoji u mnogim državama svijeta i dan danas.

'ćemo da ispadnemo u knjigama, jer posebno posljednji dio se odnosi na nas! 'ćemo da budemo poznati!

Pored toga, danas je također i Dan Evrope, no za nas nema potrebe da i to obilježavamo. Samo smo geografski u Evropi, po svim ostalim parametrima, u šupku smo – Evrope, svijeta, planete, kosmosa, svemira. U crnoj smo rupi! I nećemo mi 'niđe' odatle. Nemamo ničeg potrebnog da, ako ništa, barem na kratko, i taj šupak obojimo nekom veselijom bojom.

O kakvoj mi, pobogu, pobjedi pričamo i raspravljamo kad i dan danas hodamo ulicama koje nose nazive Uroša Drenovića, Draže Mihailovića. O kakvoj pobjedi pričamo dok nam na stadionima odjekuje 'Za dom spremni'. Ili dok odzvanja psovanje 'majke ustaške', 'majke četničke', 'majke balijske'.  Ljudi, imamo DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM.

O kakvom antifašizmu, suživotu, razumijevanju da se uopšte priča kod nas?! Mi živimo fašizam, školski smo mu primjer, 'ćemo da ispadnemo u knjigama. Fašizam kod nas nije incident, antifašizam pak jeste.

I znate šta je najbolnije od svega?! On, ne da je primjetan i dio naše svakodnevnice, on je potpuno zaštićen. Štoviše, nekad čak za njega dobijete i nagradu.

Kako vas ne bude stid izgovoriti riječ antifašizam u, možda i jedinoj, zemlji na svijetu gdje se jednom čitavom narodu i etničkim grupama oduzimaju neka osnovna ljudska prava?! Gdje se odredbama državnog ustava brani da neko ima pravo da bira i bude biran.

Ali, zato oni koji podržavaju sve to, imaju apsolutno pravo kretati se i biti KRETEN. A kako vidimo, itekako ga dobro koriste. No, za više informacija o ovom pitanju raspitajte se o slučaju Sejdić – Finci.

O fašizmu u politici, možda je suludo govoriti, jer to je naprosto sistem i šablon njihovog djelovanja. Pa mi nemamo čak ni zakon o zabrani fašističkih i neofašistkih organizacija. Naš Parlament to nikada nije usvojio. I dalje se odbija priznati genocid u Srebrenici, a onda i razmjere tog genocida. Je li vam to možda daje nadu u bolje ANTIFAŠISTIČKO sutra? – Meni ne!

Je li vam nadu u antifašističko sutra daje transparent navijača Crvene zvezde: ''Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija''? Ili možda skandiranje navijača Zadra Džananu Musi: ''Musa Turčine, napuši se kur****''? A šta kažete na konstantno uništavanje Partizanskog  spomen – groblja u Mostaru? Kako vam se čini sve ovo?!

Zato, idući put kada pomislite kako je Skaka ispao glup sa izjavom da smo pobijedili antifašizam, razmislite još jednom, jer mi smo jedini koji ispadamo glupi.

Sretan nama ovaj Dan pobjede nad fašizmom, a ovim drugim sretni svi ostali dani u godini! Nismo mi pobijedili ništa!

 

(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.