20.2.2019. 19:28
0
Majka pretučene djevojčice za Source: Otac joj je glavu razbijao od ogradu. Dok je policija došla, moje dijete je bilo pretučeno
Prije nekoliko dana u Hrvatskoj se desio jedan strašan slučaj porodičnog nasilja. Naime, bivši policajac i osuđeni porodični nasilnik, pretukao je svoju 14-godišnju kćerku, a potom je odveden u Vrapče.

Kako je kasnije Zagrebačka policija kazala na press konferenciji, bivši specijalac S.F., uhapšen je u autu dok je bježao s mjesta događaja, te je pružao policiji otpor. Također, prilikom bijega, izazvao je i saobraćajnu nesreću.

Djevojčica je izašla iz bolnice, a za naš portal govorila je majka, koja je tada bila u bolnici, s obzirom da je bolesna i bila je na operaciji. Ispričala nam je šta se tačno dogodilo, kakav je S.F. bio prije, ističući da je porodično nasilje i bio razlog zbog kojeg su se razveli 2016.

''Mi smo razvedeni od 2016., ali je zakon takav da je kuća zajednička i ja nemam mogućnost da njega izbacim iz kuće, on ima ista prava kao i ja da živi u toj kući. Mi smo se tada rastali zbog porodičnog nasilja, ali ovo je prvi put da je digao ruku na dijete, dosad sam to bila samo ja. Kćerka se vrlo loše osjeća, jučer je oko puštena iz bolnice, ima ozljede glave, nosa, uha, lica, oba oka, hematome na rožnicama. Bila je kod psihijatra i rekao je da je totalno ravnodušna i najvjerovatnije sklona depresiji, jer je to ostavilo dubok trag na njeno psihičko zdravlje. Ja nisam razgovarala s njom o tome, jer sam dobila preporuku od doktora da je ne ispitujem o tome, do sama ne počne govoriti'', počinje majka E.D. razgovor za Source.

Majka nam također ističe kako je porodični zakon u Hrvatskoj vrlo komplikovan, te da ona vjerovatno ne može podići privatnu tužbu protiv njega. A on, iako se sada nalazi u zatvoru, mogao bi biti pušten na slobodu, a to su za Index objasnili iz Županijskog suda u Karlovcu:

"Kad zatvorenik dođe na izdržavanje kazne, onda prvo dođe u Centar za dijagnostiku (u slučajevima kad su zatvorske kazne od godinu dana i više). Zatim se napravi opservacija i stručni tim u razdoblju od tri sedmice do mjesec dana daje preporuke gdje bi bilo najbolje da odleži kaznu zatvora. Uz to se uzimaju u obzir i drugi kriteriji, kao što je informacija o popunjenosti zatvora, pa se ide gdje ima mjesta. Ovisi i o tome kakvo je ponašanje zatvorenika, a onda se zatvorenik može i prebaciti u drugi zatvor ako se pokaže potreba za tim", objasnili su u Ministarstvu pravosuđa.

Dakle, na pitanje o tome treba li po izlasku iz zatvora, ako napravi novo kazneno djelo, automatski opet u zatvor, odgovor je - ne.

''Mi kad smo se razvodili, paralelno je išla brakorazvodna parnica i suđenje za porodično nasilje, koje je napravljeno nada mnom. Osuđen je, no ta presuda nije bila pravomoćna, što sutkinja nije mogla uzeti u obzir. Dobio je osammjeseci za kćer, šest za sina i šest za mene, ne jer je bio nasilan prema djeci, nego jer se nasilje događalo u prisustvu djece. On je to odležao, jedno vrijeme nije dolazio kući, dok ga neko nije nasavjetovao da je kuća zapravo zajedničko vlasništvo i da ima pravo kao i ja. Prvi put kad je došao, nazvala sam policiju, došli su i i rekli da ne mogu ništa, jer ima ista prava kao i ja, a ja nisam mogla, a ni sada ne mogu priuštiti podstanarski stan'', priča nam E.D.

Potom nam je E.D. ispričala šta se tačno dešavalo tog dana kada je njen bivši suprug pretukao kćerku. E.D. je tada bila u bolnici, jer je nekoliko dana prije toga operisana, no na vlastitu odgovornost, sa drenom, odlučila je napustiti bolnicu, jer joj je majčinski instinkt govorio da nešto nije uredu.

''Ja sam operisana u ponedjeljak, pa sam ponedjeljak, utorak i srijedu bila na intenzivnoj, a četvrtak i petak sam bila na odjelu. Moj prvi poziv prema policiji bio je u 16:59, jer mi je moj majčinski instinkt govorio da nešto nije uredu. Preklinjala sam policiju da reaguju, no niko nije reagovao. Oko 17:30 sam napustila bolnicu sa drenom u ruci, na vlastitu odgovornost, sjela u taksi i krenula prema kući. Policija je došla tri minute prije mene, moje dijete je već bilo pretučeno. I to je trajalo'', počinje E.D. priču o nemilom događaju koji se desilo.

''On je nju zaključao u kuću, tu ju je tukao, a mlađi sin je bio prisutan. Sin je otvorio balkon, ona je iskočila, a otac za njom i nastavio je tući. Pretrčala je 100 metara do kuće od komšinice, no ona nije mogla reagovati, jer ima troje male djece. Uzela je bebu, drugo dvoje djece uzela za ruku i izašla iz kuće. A on je moju kćerku nastavio mlatiti u toj kući. Potom ju je izvukao u dvorište, skinuo joj majicu, rastrgao grudnjak, ostala je polugola i otimala se s njim. Ponovo ju je vratio u naše dvorište i tu joj glavu razbijao od ogradu, vukao prema kući da je uvuče i nastavi je mlatiti. Tada je izašla jedna komšinica i rekla samo Hana dođi kod mene. Tu se on trznuo, malo oslabio pritisak na nju, a ona se uspjela izvući i pobjeći. Za njom je i moj mlađi sin Kan otišao kod te komšinice. Policije nije bilo, a svi u susjedstvu su već zvali ih. Trebalo im je sat i 22 minute da dođu na adresu koja je udaljena pet minuta vožnje'', objašnjava majka djevojčice.

Također, navodi kako je djevojčici otac uzeo novčanik sa ušteđevinom za maturalni izlet. Ipak, kako nam E.D. navodi, sve nove dokumente će biti vrlo teško izvaditi, s obzirom da je zakon takav da je za bilo šta potreban potpis oba roditelja.

''Htjela sam uzeti njenu zdravstvenu, pa sam je pitala gdje joj je novčanik, ona je rekla da je kod oca. Dan poslije sam nazvala policiju da prijavim da je kod njega novčanik, dokumenti i nešto novca, koji je skupljala za matuaralac. Policija je jučer došla kod mene i rekla da nemaju pojma o čemu pričam. Poslali sume na prometnu policiju da me tamo čeka njen novčanik i novac, a onda i oni u prometnoj govore da ne znaju o čemu pričam. Moram sad otići prijaviti krađu dokumenata i svega ostalog. Ali ličnu kartu ne mogu izvaditi bez njegovog potpisa, jer bez obzira što smo razvedeni, u Hrvatskoj je zakon da je skrbništvo zajedničko. Dakle ne mogu nijednu odluku donijeti bez njegovog potpisa. Ne mogu ni njoj riješti idokumente, niti potpisati saglasnost da ide na izlet. Ona je sad osmi razred, ni srednju školu ne može upisati bez njegovog potpisa'', naglašava E.D, koja nam je rekla da sada čeka svoje nalaze, te da ne zna šta će biti:

''Ja sam izgubila dren putem. Sada čekam drugi dio nalaza, ako budu uredu, bit će super, ako ne bude, moram opet u bolnicu da mi stave vreću za stolicu. Što se Hane tiče, ona se ne želi vratiti kući, jer ne može gledati sve te prostorije gdje ju je tukao, a trenutno je kod mog brata'', završava E.D. razgovor za Source.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.