10.6.2019. 19:44
0
A Rafa? – On se čak ni ne može sjetiti kako izgleda meč bez bolova!
Kako bismo barem malo ušli u mozak Rafaela Nadala, sjetimo se Australian Opena 2012., kada su njega, koji je već bio u finalu, pitali za meč Andyja Murraya protiv Novaka Đokovića, a koji je Britanac izgubio, iako je vodio 2:1 u setovima.

Murray je imao momentum, no mentalno je lagano popuštano, što je Đoković naravno iskoristio. Iako je bio blizu pobjede, Murray je na kraju izgubio.

''Da bi se dobio ovakav turnir, te da bi se pobijedio Đoković, jednostavno četvrti se t ne možete ovako početi. To je trenutak kada igrate intenzivnije nego ikada, ne možete četvrti set početi sa 3:0 i dva breaka u pet minuta. Na taj način gubite meč. Možete izgubiti, može vas protivnik nadigrati, ali ne možete gubiti na samom početku'', kazao je Nadal.

Intenzitet. Nadalova sposobnost da se bori doslovno za svaki poen, bez obzira koliko dobro ili loše igrao taj meč, njegovo je obilježje kroz čitavu karijeru.

Dominic Thiem je odlično odigrao prvi set finala Roland Garrosa, ali izgubio ga je sa 6:3. Drugi set je odigrao još bolje, te dobio sa 7:5. No, Nadal je 'bio tu negdje', i već u nastavku iskoristio pad Dominica Thiema, te treći i četvrti set osvojio sa 6:1.

''Dominic je malo spustio nivo igre, pa je Rafa mogao ponovo igrati sa potpunim samopouzdanjem, to je bilo ključno. Kada je Dominic loše otvorio treći set, rekao sam: Meč je Rafin'', rekao je Carlos Moya, Nadalov trener.

Kada je Nadal bio mlad, njegov ujak Toni Nadal, koji mu je do prošle godine bio i trener, stalno mu je naglašavao važnost discipline. Govorio mu je: Ako polomiš reket, to je znak nepoštovanja prema ljudima koji ne mogu priuštiti sebi reket. Nadalov karakter i borba do posljednje sekunde ostali su isti i danas.

''Oduvijek je igrao ovako, sa velikim intenzitetom. Jednom dok je bio mali trenirao je, a njegov otac je rekao 'Ne moraš ići na ovu loptu, jer je ne možeš stići', a ja sam rekao 'Ne, ne, ne, bolje je da ide, jer će protivnik tada znati da ako ne uradi vrhunski potez, poen će biti za Rafu.'', ispričao je Toni.

A Rafa? – On se čak ni ne može sjetiti kako izgleda meč bez bolova.

Pomalo zastrašujućih bolova.

No, to nikada ne biste rekli kada ga vidite na terenu. Naravno, jer najbolji sportisti čine da igra izgleda vrlo jednostavno, baš kao da svako od nas to može uraditi.

Naime, Nadal pati od rijetke porođajne mane koja se zove Kohlerova stopala –   kost lijeve noge nije se mogla pravilno razviti. Za Nadala to je znači da mu je noga nakon svakog meča otečena i uvijek na rubu loma. Za sve ostale koji pate od ove bolesti, to znači, ne da ne mogu ni pomišljati o bavljenju nekim sportom, nego mnogi od njih zaista imaju problema da hodanjem.

Nadalu su otkrili ovu manu kada je imao 17 godina, a neki doktori vjeruju da može biti uzrokovana prekomjernim naprezanjem stopala u djetinjstvu.

A Nadal se sportom bavi skoro otkad je naučio hodati. Dvoumio se jedno vrijeme između fudbala i tenisa, no na kraju je 'pobijedio' tenis. Do svoje osme godine, Rafa je osvojio 12 turnira. Do 12. Godine osvajao je španske i evropske turnire.

No s godinama bol je postajao sve više iscrpljujući.

Kada je dijagnoza napokon stigla kad je Rafa imao 17 godina, doktori su rekli da će morati prestati igrati tenis. Međutim, Rafini roditelji to nisu željeli prihvatiti, pa su potražili mišljenje drugih specijalista. Konačno, jedan od doktora preporučio je uložak koji bi služio za ublažavanje luka Nadalovog stopala, te preraspodjelu težine na dijelove koji nisu toliko oštećeni.

Tada se činilo da tretman djeluje.

Ali bol je ponovo postala nepodnošljiva 2005., ovaj put ne samo u stopalu, već i u oba koljena. Preraspodjela težine izazvala je ogroman pritisak na njegove zglobove. Sa 21 godinu Nadal je počeo da pati od patelarnog tendonitisa u oba koljena, pa je zbog toga propuštao mnoge turnire tokom karijere. Tokom narednih 10 godina, Nadal je izostajao oko 25 mjeseci zbog povrede – stopala, koljena, zgloba, a od nedavno i bolova u kukovima.

No, Nadal je izdržao sve.

Prije nekoliko godina, fotografija Nadalove ruke tokom Roland Garrosa, postala je viralna. Bila je to kao odlična metafora tome koliko ovaj čovjek može izdržati bez odustajanja.

rafael nadal

Prošlo je više od 15 godina, otkako je osvajač 18 Grand Slamova odigrao meč bez bolova. Dok ga gledamo kako lopticu udara jače, brže, preciznije nego mnogi drugi, trebamo se sjetiti da, uprkos tome koliko to izgleda lako, Nadala svaki drugi poen boli.

Ipak, vrijedilo je.

U dobi od 33 godine, osvajanje Grand Slamova neće postajati lakše. Ali dok se njegovo tijelo drži, postoje velike šanse. Jer njegov um je uvijek spreman!

 

(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.