11.5.2016. 15:04
0
"Ovo je organizovani haos, KCUS je na koljenima"
O problemima sa kojima se susreće zdravstvo u Kantonu Sarajevo, kao i o problemima sa kojima se susreću domovi zdravlja i bolnice u svom radu, razgovarali smo sa prim. dr. Draganom Stevanovićem, predsjednikom Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo i uposlenika Opće bolnice "Abdulah Nakaš".

"Generalna je ocjena svih onih koji razmišljaju o ovom problemu, da je stanje izuzetno teško. Možda i najteže od završetka rata u Kantonu Sarajevo. Karakterišu ga ogromni gubici u velikim zdravstvenim ustanovama, prije svega u Kliničkom centru, koji je gotovo na koljenima i ne može ispunjavati svoje osnovne funkcije, nažalost, zbog loše finansijske situacije", izjavio je prim.dr. Dragan Stevanović za Source.ba.

Odvijao se razvoj zdravstvenog sektora koji nije bio planski, s obzirom da smo sada došli u situaciju da imamo dosta opreme, a nemamo kadrova koji treba da rade na toj opremi, niti imamo sredstava za svakodnevni rad.

"Zahvaljujući neosmišljenom kadrovske politike zdravstvenog sistema se ogleda da u ovom trenutku imamo značaj nedostaka specijalizovanih ljekara, naročito u pedijatriji, neuropsihijatriji, patologiji, pa i u drugim granama medicine. Sve ovo možemo okarakterisati organizovanim haosom", tvrdi dr. Stevanović. 

U cijeloj ovoj priči i Opća bolnica "Abdulah Nakaš" se susreće sa problemima kao i sve druge zdrastvene ustanove, ali su to manje problemi finansijske prirode, a više kadrovske perspektive.

Dr. Stevanović je za Source.ba izjavio: "Svi problemi u zdravstvenom sistemu u Kantonu, ako se dese u jednoj ustanovi, onda se prelijevaju na druge ustanove, jer funkcionišemo na sistemu spojenih posuda".

Problem nedostatka stručnog osoblja pojavio se jer nismo na vrijeme planirali kadrove. Cjelokupan razvoj zadnjih dvadeset godina u Kantonu Sarajevu svodi se na politiku da je više u upravljačkim strukturama bilo podobnih, a ne sposobnih ljudi.

"Svakim danom i one koje su željeli da ostanu ovdje i daju doprinos razvoju zdravstvenog sistema, na sve moguće načine, umjesto da ih zadržavamo, mi ih tjeramo. To mi je čudna politika, što bolje, to gore. I očekujem da će u narednom periodu biti još veći odliv kadrova", izjavio je dr. Stevanović za Source.ba.


Novinar: Anesa Agović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Emir Preljević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.