27.7.2016. 17:50
0
Zukić o kladionicama: Prijetnje me nisu uplašile, iako su mi napadali i porodicu
Sa inicijatorom ovih izmjena, zastupnikom SDA Amirom Zukićem, porazgovarali smo o tome šta nam te izmjene donose, koje dobrobiti Federacija Bosne i Hercegovine može da očekuje, te kako će se to sve odraziti i na budžet.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH su na posljednjoj sjednici usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada FBiH po hitnom postupku.

Za Source.ba, Zukić je izjavio da: "Navedene izmjene treba da doprinesu povećanju budžetskih sredstava u Federaciju Bosne i Hercegovine, kao i općine. U razgovorima sa kolegama zastupnicima uspjeli smo obezbijediti širu podršku, te su navedene izmjene dobile dvotrećinsku podršku broja zastupnika. Naše inicijative su bile ciljane, da se obuhvate svi, bez obzira na vlasničku struktura, da li je to državna ili privatna firma, jer su organizatori igara na sreću postojećim zakonom u povlaštenom položaju naspram drugih privrednih subjekata i drugih privrednih grana. I te izmjene idu u pravcu da se oporezuju organizatori igara na sreću sa 10%, a dosad je bilo 5%, te da se svi dobici oporezuju, jer su dosad dobici do 100 konverbitilnih maraka bili izuzeti od oporezivanja, takođe da se obuhvate sms i online kladđenje kao budućnost ovog biznisa, da se kladionice odmaknu od škola i vjerskih objekata, ali i da pojačamo državnu kontrolu naspram organizatora igara na sreću."

O prijetnjama koje je dobivao, kao i razlozima svog zalaganja za ove izmjene Zukić tvrdi da je njegov glavni interes za ove izmjene bio da se popravi finansijsko stanje državnih institucija, ali i da se ova društveno-štetna djelatnost stavi pod kontrolu, te da se siva zona i mogućnost bogaćenja i manipulisanja spriječi.

Promet organizatora igara na sreću u prošloj godini je bio 700 miliona KM, dok je od tog iznosa bilo 400 miliona dobitaka do 100.00 KM, a koje nisu imali obavezu da evidentiraju, te je i samim time upitno da li je i isplaćen.

"Zašto bi kladionice bile u povoljnijem položaju od mljekara, pekara, granapa, knjižara i od svih ostalih djelatnosti?! Ne, treba da budu u jednakoj ravni i da napravimo kontrolu toga, da bi država imala od toga koristi. Lutrija BiH kao državna organizacija je prošle godine od svoje dobiti uplatila pet miliona konverbitilnih maraka, koji su uplaćeni u budžet Federacije, dok su organizatori igara na sreću uplatili dva miliona od svoje dobiti, jer su sve prikazali da su bili dobici do 100.00 KM. Sada kada ovo bude evidentirano, vidjećemo koliki su dobici do 100.00 KM", izjavio je Zukić za Source.ba.

Cijeli intervju pogledajte u prilogu. 

Novinarka: Anesa Agović
Snimatelj: Ramiz Uzunović
Montaža: Emir Preljević
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.