8.11.2015. 18:36
0
Prvi auto iz 3D printera u prodaji sljedeće godine
Američka kompanija Local Motors najavila je da će već sljedeće godine na proljeće početi primati narudžbe za 3D isprintani automobil. Bit će to prva svjetska serijska linija automobila proizvedena tehnologijom 3D printanja.

Kompanija je već demonstrirala printanje svog automobila uživo, na sajmu SEMA u Las Vegasu prošle godine, a sada javljaju da su spremni i za tržište.

Oko 75 posto dijelova modela LM3D Swim je 3D-printano, uključujući sve panele i šasiju. Korisnici će moći birati svoje boje i oblike vozila pa će automobili imati svoj štih i razlikovati se, iako će se raditi o nominalno istim modelima.

Softver za izradu je proizveo Siemens, a kompanija SABIC je kreirala termoplastične materijale od kojih se stvara konstrukcija vozila. S vremenom se nadaju da će čak 90 posto svih dijelova biti iz 3D printera.

U izradi učestvuje i IBM i to na integraciji tehnologije kako bi vozila bila čim sigurnija i učinkovitija u saobraćaju.

3D automobili modela LM3D Swim će se prodavati po cijeni od oko 53.000 dolara, a prve narudžbe moći će se predati u sklopu Kickstarter kampanje u drugom kvartalu sljedeće godine. 

Proizvodnja, odnosno printanje, te sklapanje vozila obavljat će se u Knoxvilleu u američkoj saveznoj državi Tennessee. 

U planu su i 3D-printani motori te buggy vozilo.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.