9.2.2016. 21:01
0
Honda opoziva 5,7 miliona vozila zbog Takata vazdušnih jastuka
Japanski proizvođač automobila Honda saopštio je da će pozvati na vanredni servis 5,7 miliona vlasnika automobila širom svijeta u okviru posljednjeg kruga povlačenja svojih četvorotočkaša zbog problema s vazdušnim jastucima kompanije Takata.

Od ukupnog broja vozila, 440.000 će biti povučeno u Japanu, a još 2,2 miliona u SAD-u, najavljeno je iz kompanije ranije ove sedmice, prenosi agencija AP. 

Proizvođač nije naveo iz kojih će zemalja biti povučen ostatak automobila, naglasivši da su u toku pregovori s nadležnim tijelima u svakoj zemlji.

Takatini vazdušni jastuci prilikom napuhivanja mogu da eksplodiraju, ispaljujući metalne krhotine u unutrašnjost automobila. Kako navodi AP, najmanje 11 ljudi u svijetu je taj problem koštao života, dok je bar 139 povrijeđeno.

Zbog ovog problema, samo u SAD-u opozvano je oko 24 miliona vozila, što je najveća takva akcija do sada, a više miliona je povučeno širom svijeta. U Japanu je Honda povukla 13 modela proizvedenih između 2005. i 2014. godine, uključujući i popularni Fit (kod nas poznat kao Jazz), dodaje američka agencija.

(Nedim Pobrić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.