8.3.2016. 17:04
0
BMW slavi vijek postojanja
1916. počela je saga koja je kroz decenije rezultirala nekim od boljih automobila. Ikada...
Prvi automobil koji je nosio značku BMW bio je model 3/20. Nedugo potom model 303 dobio je prve "bubrege" na hladnjaku, po kojima je ovaj Njemac prepoznat danas širom svijeta. Automobilima je prethodila izrada motora za avione i to za vrijeme Prvog svjetskog rata. Mračno doba kompanije tek je uslijedilo sa usponom Trećeg rajha. Kompanija se na 100. rođendan zvanično izvinila svijetu što je koristila robovsku radnu snagu i to da snabdije Hitlera neophodnim mašinama da pokori svijet. Ali, mnogi su već zaboravili na neslavan period, jer se hiljade ljdui okupilo ispred kompanije kako bi proslavili jubilej. 

Nakon izvinjenja i nekoliko redova iz istorije, BMW je predstavio Vision Next 100 - koncept koji definitivno neće u proizvodnju u skorije vrijeme, ali po riječima šefova - nudi upravo viziju kompanije, odnosno oslikava njihovu zamisao i to kako će automobili izgledati u bliskoj budućnosti. Tehnoloških noviteta u ovom konceptu je bezbroj. Akcenat je na auto-pilotu i konzoli za vožnju koja se povlači. Unutar kabine nema sad već standardnih displeja i gedžeta, već su u BMW-u zamislili da u budućnosti izbjegavaju te stvari i direktno sve prikažu na prednjem staklu. 

Interesantno, među prvima rođendan je čestitala konkurentska kompanija iz Štutgarta. Mercedes je pozvao sve zaposlene u BMW-u da od 8. do 13. marta besplatno posjete njihov muzej. Osim ulaznica, BMW-ovi radnici će imati privilegiju da se parkiraju na VIP mjestima, a prvih 150 koji se prijave za turu "130 godina istorije Mercedesa" dobiće i besplatan ručak.  

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.