8.6.2016. 20:24
0
'Buba' stara 40 godina, ali nevjerovatno očuvana?
Znate ono kad kupite auto pa njime u 40 godina pređete svega 90 km? Ne? Ma dajte, pa upravo to se bez problema dogodilo ovdje. Volkswagen Buba iz 1974., dame i gospodo, na aukciji.

Bio netko ili ne bio Volkswagen, ili konkretno Buba, entuzijast, ne može uzmaknuti pred notornom činjenicom da je Buba ljubav. I tačka. Kult i inspiracija te najprodavaniji automobilski model, sve znamo. „Autocelebrity“. No nije čak problem imati staru bubu, problem je imati je u gotovo perfektnom stanju. Kako to nekome može poći za rukom? Pa lijepo. Zamislite da ste skromna i  žešće religiozna osoba koja kupi bubu samo da se odveze do crkve i natrag. Isključivo u tu svrhu. Eto, vidite da se može. To je učinio i prvi i jedini vlasnik ovog ljepotana kupivši ga 1974. u Genovi.

Starijem Talijanu je to bilo prvo motorno vozilo koje je imao uopće i za „nedjeljne vožnje“ mu je koristilo tačno do 1978. godine, do svoje zadnje vožnje. Izvjesni Armando Sgroi je zbog krhkog zdravlja odlučio prestati voziti. Od tada je čuvano u zatvorenom prostoru s autentičnim izgledom i stanjem. Ako to nije romantična priča, onda ne znamo što jest.

Prestaje biti toliko romantično kada shvatite da će bubu i drugi imati. O da. Njezina višedesetljećna krepost može biti zaboravljena. A i treba, uostalom zašto ne uljepšati život nekome ovim jedinstvenim auto prisustvom? Aukcijska kuća Silverstone Auctions objavila je da je u Danskoj od 28. maja svako imao šansu kupiti ovo očuvano čudo za od 35 do 40 hiljada eura. Auto krase fabričke originalne gume i motorno ulje. Znači 42 godine staro ulje?! S kompletnog alata dobivenog uz vozilo nikad nije ni skinuta zaštitna folija. Nije li taj dio naročito neodoljiv? Baš kao i spomenutih 90 km. Naravno, nije moglo proći bez malo minimalne restauracije da auto bude lijep za aukciju.

Ledeno plava boja eksterijera u kombinaciji s crnom unutrašnjošću bi otopila i najhladnije srce, sigurni smo. Kako je konačno i prodan za 38 hiljada eura, valjda će sad neko ovom autu pokazati malo svijeta, piše dnevnik.hr.

Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.