16.6.2016. 17:10
0
Citroen E-Mehari rješava sve probleme
Da li biste voljeli na ostrvcetu dugom 20 kilometara da čujete buku i udišete izduvne gasove?
Vlasti ostrva Formentera u Španiji odlučni su da iskorijene zagađenje vazduha i unesu mir u ovo parčence mediteranskog raja tako što razmatraju ukidanje saobraćaja za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Tu su u igru uskočile komšije iz Francuske. Citroen je već poslao 5 modela E-Mehari, malenog crossover kabrioleta na električni pogon. Ovaj automobil djeluje kao idealan za plažne avanture, tim prije što će biti jako popularan na Formenteri.

E-Mehari ima motor od 50 kilovata i za jedno punjenje može preći i do 200 kilometara. To znači da bi pet puta mogao da pređe ovo ostrvo u oba smjera. Čak se procjenjuje i da je maksimalna brzina 110 km/h, što znači da se za čas može stići sa jedne strane na drugu. Ovakav potez vlasti i Citroena jako je dobar kada se uzme u obzir da u špicu sezone čak 15 hiljada automobila stigne na Formenteru. Čak su i rent-a-car agencijama i hotelima ponuđene povlastice kako bi uveli električne automobile u svoje palete. 

E-Mehari je rađen u saradnji sa kompanijom Bollore koja takođe proizvodi električne automobile. Cijena mu je 25 hiljada eura. A, zanimljivo je to što se baterija plaća dodatno. N'o, sa poklonom i entuzijazmom na Formenteri, sigurno neće biti problema da se sve to reguliše i nabavi mnoštvo ovih malenih simpatičnih vozila. 

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.