26.9.2016. 17:45
0
Žuta „buba“ brža od aviona!
Mjesto u našoj rubrici dobija model kojeg ne možete da vidite na ulicama, iako bismo svi to željeli. Ovo je automobil koji je na svoj čudan način obilježio septembar. Predstavljamo vam "Folksvagen bitl LSR“ (Land Speed Record), odnosno najbržu „bubu“ u istoriji ovog kultnog modela.

Rezultat postignut na isušenom slanom jezeru Bonevil u američkoj državi Juta je nevjerovatan za automobil čija je prva verzija iz 1938. godine imala samo 25 konjskih snaga i postizala je maksimalnih 100 kilometara na sad. Danas, gotovo osam decenija kasnije, Buba LSR je na tradicionalnom okupljanju „World of Speed“ postigla 328,195 kilometara na sat, odnosno 205,122 milja na sat.

Specijalno tjunirana „buba“ koristi 2,0-litarski četvorocilindrični TSI motor sa 550 konja i 570 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Pored snažnijeg turbo punjača, benzinski motor je dobio i ojačane radilice, klipove, klipnjače i glavu, a velikoj snazi su prilagođeni i usisni i izduvni sistemi.

Takođe, ojačana je i karoserija, dok je Buba LSR snižena za 40 milimetara u odnosu na klasičan model. Da se automobil ne bi „klizao“ po slanom jezeru ugrađene su i specijalni Goodyear pneumatici, kao i diferencijal za ograničenim proklizavanjem.

Buba LSR je opremljena i pogonom na svim točkovima, a iz mirovanja do 100 kilometara na sat ubrzava za 2,1 sekundu, brže od Lamborginijevih i Ferarijevih modela.

Na žalost, ova „džepna raketa“ je napravljena za rušenje brzinskih rekorda tako da ćete moći da je vidite samo za 12 mjeseci, na istom mjestu gdje će pokušati da „juri“ brže od 330 kilometara na sat. Sa razvojom tehnologije, nema razloga da sumnjamo u „bubu“, zar ne?

(CDM/Alen Avdić) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.