30.10.2016. 19:06
0
FIAT obilježava pola vijeka od pojavljivanja klasičnog modela 124
U godini u kojoj je kupcima ponudio savremeni 124 Spider, FIAT obilježava pola vijeka od pojavljivanja originalne verzije ovog automobila.
Preciznije, svoj 50. rođendan FIAT 124 Spider obilježiće 3. novembra. Na taj dan davne 1966. godine predstavljen je prvi kabriolet sa ovim imenom.

Automobil je imao oznaku 124 Sport Spider, a dizajn je potpisala kuća Pininfarina.

U početku je za pogon korišćen četvorocilindarski motor od 1.438 ccm sa 90 konjskih snaga (66 KW), da bi zapremina i snaga rasle sa svakom narednom verzijom.

FIAT nije propustio da orginalni model stilski poveže sa njegovom modernom varijantom.

Iako je zasnovana na Mazdi MX-5, spoljašnjost aktuelne verzije 124 Spider obiluje detaljima koji podsjećaju na automobil koji je krstario putevima u periodu od sredine 60-tih pa do 80-tih godina 20. vijeka.

Elementi, poput zaobljenih farova, šestougaone maske hladnjaka ili "izvajane" haube, posveta su originalnom modelu.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.