7.12.2016. 22:10
0
Veliki gradovi kreću sa zabranom dizel automobila
Gradonačelnici Pariza, Meksiko Sitija, Madrida i Atine su se složili da implementiraju zabranu motornih vozila sa dizel motorima do 2025. godine. Šefovi gradskih organa vlasti su ovo objavili na C40 Samitu gradonačelnika u Meksiko Sitiju prošle nedjelje. Oni su takođe izjavili da će investicije usmjeriti na alternativne forme transporta poput autobusa, pružnog saobraćaja i bicikala.
Po nekim procjenama, 6,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje je prouzrokovano zagađenjem vazduha. Izduvni gasovi koje proizvode dizel motori doprinose oštećenju pluća i formiraju loš, površinski ozon. Četiri gradonačelnika su se složila da će motivisati proizvođače da prestanu sa proizvodnjom dizela tokom naredne dekade.

Da se ne radi samo o praznim pričama dokazuje zabrana koju je donio Pariz, za sva vozila proizvedena prije 1997. godine, bez obzira da li su sa dizel ili benzinskim pogonom. Dakle, takvi automobili ne mogu da uđu u grad. Pariz nastoji da redukuje emisiju CO2 za 25 odsto do 2050. Ova zabrana pogađa oko 500.000 vlasnika automobila u francuskoj prijestonici.

U međuvremenu, Meksiko Siti je nedavno implementirao kratkoročnu zabranu vozila unutar grada nakon provjere nivoa smoga, a na snagu su stupile i druge inicijative vezane za smanjenje zagađenosti, i to prošle godine.

Što se konkretno Meksiko Sitija tiče, on je uveo zabranu za oko milion vozila prošlog marta za dane kada je vazduh posebno zagađen, ali je oko petina vozača ignorisala tu zabranu, koja je nakon toga produžena. Peking, Bogota, Nju Delhi, Milano i Rim su među većim metropolama koje su takođe primjenile kratkoročne zabrane vožnje radi smanjenja zagađenosti.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.