25.4.2017. 17:12
1
Predstavljen leteći automobil, cijena “paprena”
Leteći automobil bio je atrakcija izložbe superluksuznih automobila u Monaku, gdje su zainteresovani mogli da naruče prve primjerke koji će se na asfaltu i u vazduhu naći tek 2020. godine.
Uslov za kupovinu ovog vozila, pored veoma dubokog džepa, je da kupac posjeduje i vozačku i pilotsku dozvolu.


Novi model letećeg automobila, na manifestaciji Top Marques, predstavila je slovačka kompanija AeroMobil.

Kompanija je počela da prima pred-porudžbine za leteći automobil, čija cijena iznosi oko 1 milion eura, piše auto magazin.

U ovaj slovački leteći automobil mogu da se smijeste dvije osobe, maksimalna brzina u vazduhu iznosi 160 km/h, a autonomija ( dolet) iznosi do 750 kilometara…

“U uvodnoj seriji neće biti proizvedeno više od 500 primjeraka, i to po cijeni od 1,2 do 1,5 miliona eura, u zavisnosti od konfiguracije,”  rekao je novinarima u Monaku izvršni direktor kompanije AeroMobil, Juraj Vaculik.

Novi model letećeg automobila u Monaku je otkrio princ Albert II od Monaka.

Za konvencionalni saobraćaj, automobil ima dužinu od šest metara i širinu od 2,2 metra, piše auto magazin.

Sa “raširenim krilima” širina se povećava na 8,8 metara. U letećem režimu, u koji se automobil transformiše za samo tri minuta, AeroMobil pogoni motor snage 224 kW i ima dolet 750 kilometara.

Automobil je opremljen padobranom, a kupac može poručiti i funkciju autopilota.

(Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.