3.5.2017. 11:13
0
Dašak prošlosti: Vožnja starim električnim tramvajem u Sarajevu
Vožnja starim električnim tramvajem na relaciji Željeznička stanica – Baščaršija upriličena je u srijedu, a građani i turisti imali su priliku osjetiti dašak historije Sarajeva.

Riječ je o replici tramvaja koji je od 1.maja 1895. godine zamijenio dotadašnje tramvaje s konjskom zapregom. Saobraćao je od Željezničke stanice, koja se tada nalazila kod današnjeg hotela "Bristol"  do Latinske ćuprije (Principovog mosta).

Vozila koja su korištena proizvela je kompanija "Simens-Sohukert" i bili su to prvi primjerci nastali u njenim pogonima.

Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata i mogao je primiti 24 putnika.

Osim vožnje električnim tramvajem, u okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo" danas će mjuziklom "Annie" u Narodonom pozorištu započeti i takmičarski dio Festivala dječije umjetnosti FEDU 2017.

Također će u osnovnim školama "Hadžići", "Skender Kulenović" i "Umihana Čuvidina" biti održano predavanje o prevenciji deformiteta kičmenog stuba i težini školskih ruksaka, kao i o značaju sistematskih pregleda i vakcinacija, u organizaciji Doma zdravlja i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

U Brusa-bezistanu bit će otvorena izložba autoportreta istaknutih bh. likovnih umjetnika pod nazivom "Kako su se sami naslikali", a u Despića kući bit će otvorena izložba posvećena Zorki Janjić, kustoskinji- etnologinji Muzeja Sarajeva.

Također će danas biti otvorene još tri izložbe, izložba "Knjige u ratu" u Spomeničkom kompleksu D-B, izložba arhivskih dokumenata "BiH u dokumentima Historijskog arhiva" u Bosanskom kulturnom centru, a izložba dječijih likovnih radova u galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Kako je iz Pres-službe KS-a najavljeno, u večernjim satima bit će izvedena predstava "Majstor i Margarita" režisera Aleša Kurta u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.