4.6.2017. 20:30
0
Kako pripremiti automobil za put u ljetnim mjesecima?
Mnogima putovanje autom predstavlja dio svakodnevice, jer odlaze na posao i vraćaju se kući upravo tim prevoznim sredstvom.
Mnogi najčešće biraju upravo auto kao prevozno sredstvo za neka duža putovanja, na primjer za putovanja u inostranstvo ili na more. Zbog čestih gužvi na saobraćajnicama, ali i velikih temperatura ljeti, važno je da se vaše vozilo nalazi u dobrom stanju kako biste bezbjedno putovali.

Priprema automobila za zimsku vožnju nešto je komplikovanija od ljetne pripreme jer podrazumijeva zimske gume, lance za gume i sličnu opremu, prenosi 24sata.hr.

Ipak, i za ljetnu vožnju vrijede neka pravila.

Provjeriti nivo ulja u motoru i vode u rashladnom sistemu

U slučaju putovanja potrebno je provjeriti ispravnost vozila. To uključuje provjeru nivoa ulja u motoru, stanje guma i pritisak u njima, količinu vode u rashladnom sistemu te tečnosti za pranje stakala.

Kako bi izbjegli vrućine, savjetuje se da se putuje noću ili u ranim jutarnjim satima.

Prije polaska na godišnji odmor, naročito do udaljenijih odredišta, vozači moraju prekontrolirati stanje osnovnih djelova automobila.

Idealnu i, prije svega, sigurnu vožnju obaviće tehnički ispravno vozilo i zdrav i odmoran vozač.

Važno je imati tečnosti, poput vode, čaja ili sokova i, za svaki slučaj, dovoljno hrane. Jednako tako, poželjan je i pun rezervoar goriva, a prije putovanja treba prekontrolisati vazduh u pneumaticima, da li imate ulja.

Umor se najčešće javlja nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, zavisno po kakvm putu vozimo, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje.

Potrebno je provjetravati vozilo, prije ili za vrijeme vožnje, ali ni sa tim ne treba pretjeravati-preporučljivo je da temperatura u vozilu bude pet stepeni niža nego napolje.

Prije polaska na put informišite se o vremenskim prilikama i stanju na putevima, kao i mogućim alternativnim pravcima.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uslovima na putu.

I za kraj podsjećamo kako je bez obzira gdje putujete važno pridržavati se saobraćajnih propisa, znakova.

U slučaju umora, slabosti ili nervoze na vrijeme se zaustavite, osvježite i odmorite, piše CDM.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.