5.7.2017. 15:01
1
Rijedak primjerak: Ovako izgleda BMW 503 iz 1957. godine
Kompanija BMW nikada nije željela da dozvoli suparničkom brendu Mercedes-Benz da preuzme svu slavu. Shodno tome, kasnih pedesetih godina, nakon što je uvidio uspjeh arhine prijatelja i njihovog modela 300 SL, Bavarci su, zajedno sa njihovim američkim ogrankom započeli kreiranje i distribuciju veoma stilskog i luksuznog kabrioleta iz svog dvorišta.

Proizvođač je tada izašao na tržište sa dvije ideje i postavilo ih je u svoje proizvodne pogone. Jedan od ovih modela bio je 507, za koga znamo da je predstavljao inspiraciju za sljedeću liniju Z8 modela koja je uslijedila kasnije, a drugi je bio manje poznati 503 automobil.

Automobil baziran na 501 i 502 serijama sedan automobila, 503 linija bila je manje sportska od dvoseda 507 serije, ali u drugu ruku daleko elegantnija.
Posljednja od njih dolazi u kupe ili kabriolet varijanti, zajedno sa prvobitnim mekanim krovom na sklapanje i njegovim mehanizmom. Na nesreću, ni 503 ni 507 nisu bili prilično uspješni, u komercijalnom smislu.

U poređenju sa više od 3.000 modela 300 SL automobila koje je kompanija Mercedes proizvela, BMW je kreirao svega 252 primjerka svog 507 roadster modela i 413 jedinica 503 serije pomješanih kupe i kabriolet varijanti, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.