11.7.2017. 17:31
0
Audi predstavio svoju budućnost
Audi je predstavio svoju budućnost. Četvrta generacija luksuzne limuzine A8 je prvi put otkrivena u Barseloni, a impresivnije od impresivne spoljašnjosti jeste ono što se krije ispod haube dosad najutonomnijeg automobila namijenjenog za serijsku proizvodnju.

A8 je pun tehnoloških inovacija, a njemačka kompanija vjeruje da će prvo vozilo sa autonomijom trećeg nivoa i elektronikom koja brine o svakom aspektu vožnje uz novi, napredni “infotejnment” sistem ucrtati novi put za sve “audije”, velike i male, koji bi trebalo da siđu na puteve narednih godina.

“Ovo je otjelotvorenje našeg nasljeđa, ali i naše budućnosti”, rečeno je na predstavljanju.

Vještačka inteligencija Traffic Jam Pilot je tu da sve do brzine od 60km/h u potpunosti kontroliše vozilo, a iz Audija kažu da vozači “mogu da sklone ruke sa volana i da se posvete drugim aktivnostima koje im pruža vozilo – recimo gledanju filmova”.

Kada automobil stigne do određene brzine i AI procijeni da je potrebna ljudska ruka, vozač će biti obaviješten.

Tada kontrolu nad svim sistemima preuzima čovjek, a za njegovu udobnost se brinu novi sistem elektromehaničkog vješanja i pogon na sva četiri točka, koji bi trebalo da pruži utegnutiji i sportskiji osjećaj vožnje.

Snagu će isporučivati niz agregata – za početak dva V6 turbo 3.0l TDI (286KS) i 3.0l TFSI (340KS), a kasnije i dizel i benzin varijanta 4.0l V8. Seriju će upotpuniti 6l W12.

Uporedo sa navedenim motorima A8 će pokretati poseban električni sistem na 48V koji će omogućiti da se “pravi” motor ugasi i da se potrošnja u idealnim uslovima spusti ispod litre na pređenih 100 kilometara.

Što se dizajna tiče, to je pitanje ukusa, ali svi koji su vidjeli Prologue 2014 znaju šta mogu da očekuju.

Početna cijena je 90.600 eura za osnovnu verziju A8, a za onu sa L oznakom 94.100, piše B92.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.