6.8.2017. 22:30
0
I pojas na stražnjim sjedalima spašava živote, koristite li ga?
Svi znaju kako pojas spašava živote, ali i danas je prava rijetkost vidjeti da ga netko koristi na stražnjem sjedalu.

Prema istraživanju američkog IIHS-a (Insurance Institute for Highway Safety) provedenog na 1172 ispitanika, pojas na prednjim sjedalima redovno koristi 91% putnika, ali kada sjede na stražnjem sjedištu, korištenje pojasa pada na 72%. Kao razlog rjeđem korištenju stražnjeg pojasa čak 4 od 5 ispitanika navodi kratke relacije i vožnje u taxi prijevozu ili Uberom, piše “Index“.
 
Pritom valja uzeti u obzir kako u većini država SAD-a policajac ne može zaustaviti automobil zbog provjere korištenja pojasa na stražnjim sjedalima, ali i kako je u pojedinim državama korištenje pojasa na stražnjim sjedalima dobrovoljno.

Više od pola smrtno stradalih putnika na stražnjim sjedalima nije bilo vezano. Da stvar bude gora, nevezani putnik na stražnjem sjedalu ne ugrožava samo sebe, već i ostale putnike. Kad bi se svi putnici vezali sigurnosnim pojasom to bi godišnje spasilo 2800 života, stoji u saopštenju agencije.

(Merima Druškić)

Auta
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.