4.12.2017. 16:11
0
Svaki šesti prodati automobil u 2025. bit će električni
Tržišno učešće električnih automobila u globalnoj prodaji novih vozila će dostići 16 posto za manje od jedne decenije.

Blumberg prenosi rezultate studija koje je objavio UBS, gdje navode da će polovinom naredne decenije globalna prodaja automobila na struju iznositi oko 16,5 miliona vozila godišnje i da će većina nositi oznaku kompanije Tesla. Inače, prethodna studija koju je također objavio UBS predviđala je da će godišnja prodaja elektroautomobila u svijetu 2015. godine iznositi 14,2 miliona vozila.

- Tranzicija ka električnim automobilima će se ubrzati, između ostalog, i zbog najavljene zabrane prodaje vozila sa dizel motorima širom Evrope - tvrdi analitičar UBS-a, Patrick Hummel.

- Osim toga, prodaja automobila na struju značajno će porasti i zahvaljujući očekivanom napretku na polju tehnologije pogonskih baterija, ali i zbog strožih zakona o emisiji štetnih gasova u Kini i Evropi - smatra on.

Hummel vjeruje da će električni automobilski bum predvoditi kompanija Tesla, a da će učešće vozila na električni pogon u ukupnoj prodaji novih automobila biti najveće na evropskom kontinentu (gotovo 30 posto), prenosi Avaz. 

(Aida Selmanović) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.