4.3.2018. 8:14
0
Donald Trump najavio uvođenje poreza na automobile iz EU: Druge zemlje koriste SAD zbog glupih dogovora!
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će oporezovati uvoz automobila iz EU.

Trump je napisao na društvenoj mreži Twitter da druge zemlje godinama koriste Ameriku zbog "veoma glupih" trgovinskih dogovora. 

"Ukoliko EU želi da dalje uvećava svoje velike carine i prepreke za američke kompanije koje posluju u Evropi, onda će Amerika jednostavno uvesti porez na njihove automobile koji slobodno pristižu u Ameriku", naveo je Trump. 

On ističe da to čini nemogućom prodaju američkih automobila i ostale robe. "To je veliki trgovinski disbalans", tvrdi Trump. 

Spor oko trgovine počeo je 1. marta kada je Trump najavio uvođenje većih carina na čelik i aluminijum. 

Njegove izjave izazvale su krute odgovore trgovinskih partnera SAD i kritike iz Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske trgovinske organizacije. 

Prema pojedinim izvještajima, ministri trgovine iz EU razmatraju uvođenje 25 odsto tarifa na oko 3,5 milijardi uvoza iz SAD, nakon Trumpovog prijedloga za 25 odsto carina na uvoz čelika i deset odsto na alumunijum. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.