2.5.2018. 10:30
0
Loše prognoze: Tesla do kraja godine ostaje bez novca
Direktor Tesle Ilon Musk našalio se 1. aprila da je kompanija pred bankrotom. To se nije dogodilo, ali ako je vjerovati informacijama Bloomberg nije ni daleko od toga.

Uprkos “najprodukvitnijem kvartalu u historiji kompanije” na početku 2018, Tesla i dalje ima problema da ispuni norme proizvodnje Modela 3, što je unervozilo investitore, a sve to je uticalo na pad vrijednosti akcija. 

Tesla je tokom aprila saopćila da je dostigla najbrži rast neke automobilske kompanije u modernoj eri, ali to izgleda mnogo košta kompaniju. 

Kako prenosi Bloomberg, Tesla svakog minuta gubi 6.500 dolara, što je 390.000 na sat, odnosno 9.360.000 dnevno.

Ovaj masovan odliv keša znači da bi Tesla mogao ostati bez novca već do kraja 2018. Analitičari predviđaju da kompanija mora da prikupi dvije milijarde dolara samo ove godine.

Usput ističu da Tesla ima dugo od 1,2 milijarde koji dospijeva 2019.

Javne publikacije pokazuju da je Teslin slobodan tok gotovine bio negativan peti kvartal uzastopno. Kompanija ima tendenciju negativnog toka gotovine, ali je stopa značajno porasla u posljednjim kvartalima.

Uprkos svim negativnim vijestima, Tesla ima velike ambicije u za budućnost, u naredne dvije godine će da plasira na tržište novi roadster, potom električni šleper i kompakt SUV Model Y.

Pitanje je kako Tesla planira da proizvode sve ove modele s obzirom da već ima problema s kašnjenjem, a značajno manje povećava broj zaposlenih nego Ford ili General Motors, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.