30.8.2019. 16:20
0
Najcrnja crna – farba koja čini da auto izgleda dvodimenzinalno
BMW će na frankfurtskom auto-salonu (12-22. septembra) izložiti model X6 ofarban u “najcrnju nijansu crne na svijetu”.

Farba koja nosi naziv Vantablack nastala je u kompaniji Surrey NanoSystems 2014. godine, a proizvođač tvrdi da ona apsorbuje čak 99,965 odsto svjetlosti koju primi, tako da objekti prefarbani njom ljudskom oku izgledaju dvodimenzionalni.

BMW X6 je prekriven premazom od ugljeničnih nanocevi koje su toliko sićušne da ih na jednom kvadratnom centimetru površine vozila ima oko milijardu.

Za ovaj jedinstveno obojeni BMW X6 upotrijebljena je VBX2 varijanta farbe Vantablack, koja je prvenstveno razvijena za naučne i arhitektonske svrhe, a ovo je prvi put da je primjenjena na jednom automobilu.

VBX2 za razliku od originalne Vantablack farbe ipak omogućava da se jedan odsto svjetlosti reflektuje, pa posmatrač može da nasluti oblik autimobila.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.