10.10.2019. 18:36
0
Kako se mjeri brzina automobila?
Impuls za mjerenje brzine najčešće se uzima iz sistema ABS, koji optički mjeri okretanje točka, a kod starijih automobila iz mjenjača, jer je to i najjednostavnije i najpouzdanije rješenje.

Ugradnjom točkova različitog spoljašnjeg prečnika gubi se preciznost mjerenja. Ako je točak veći, brzinomjer pokazuje manju brzinu i obrnuto. Ništa se ne bi promijenilo mjerenjem na točku, jer su točak i mjenjač povezani čvrstom mehaničkom vezom, koja ne zavisi o vanjskom obimu.

Prečnik točka utiče na preciznost mjerenja i na performanse. Uz manji prečnik očitana brzina se povećava, ubrzanje se blago poboljšava, ali najveća brzina ne mora se smanjivati.

Ako se prečnik poveća, očitana brzina se smanjuje, ubrzanje se pogoršava, a tada se malo smanjuje i najveća brzina. Naime, u tom se slučaju na projektovanoj najvećoj brzini ne ostvaruje se potrebna snaga, odnosno vučna sila na točkovima.

Iz svega navedenog, najbolje je uvijek koristiti gume standardnih dimenzija, piše autoportal.hr.


(Amila Alijagić)

AutoBrzina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.