28.12.2019. 15:35
0
TOGG bi se u prodaji trebao pojaviti za dvije godine
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predstavio je prototipe prvog električnog vozila domaće proizvodnje.

Na svečanoj ceremoniji u industrijskom gradu Gebze, Erdogan je predstavio SUV i sedan modele vozila poznatog kao TOGG – kratica za konzorcij turskih kompanija koje stoje iza proizvodnje.

Predsjednik je pritom ponudio da stavi svoje ime na listu narudžbi za 2022. godinu kada će se TOGG pojaviti na tržištu.

- Svjedoci smo historijskog dana kada ostvarujemo san koji smo sanjali 60 godina, kazao je Erdogan i dodao da 'ljudi nestrpljivo čekaju dan kada će moći postati vlasnici ovog vozila'.

Turski predsjednik već dugo vrši pritisak na industrijalce da proizvedu domaći automobil kako bi se približio ostvarenju vizije da Turska postane ekonomska sila.

TOGG je dizajnirala italijanska Pininfarina kompanija za dizajn, koja je također dizajnirala modele Ferrarija.

Erdogan je otkrio da će se vozila TOGG proizvoditi u tvornici izgrađenoj na nekadašnjoj vojnoj zemlji u Bursi. Tvornica će se izgraditi do 2021. godine a upošljavat će 4.300 osoba.

Izvršni direktor TOGG-a Gurcan Karakas kazao je da je u narednih 15 godina u planu proizvodnja pet različitih modela ovog vozila.

Nekoliko stranih brendova poput Forda i Toyote također se sastavljaju u Turskoj, piše Euronews.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.