21.6.2021. 14:35
0
Kad Italijan ima bosanski ćeif kolona kabriolet oldtimera budi osmijeh
Došao je s bocom vina u ruci na kojoj je etiketa Oldtimer kluba s posvetom za drage prijatelje ljubitelje kabrija. On je Italijan, zove se Enrico, kaže voli da ljudima izmami osmijeh na licu i s tim geslom organizuje smotru kabriolet oldtimera u BiH.

Naredna je u naredni petak, a svi učesnici će dobiti bocu vina koju je donio sa sobom.

-    Moja želja je da eventi koje organizujem budu drugačiji, da ljude čine sretnima, a darivanje je dobar način da se dobije osmijeh. Cijela koncepcija eventa kabriolet oldtimera je da se ljudi dobro zabave i da grad vidi nešto lijepo. Za učesnike je sve besplatno, od točenja goriva, do hrane i noćenja, a ove godine je dvodnevna manifestacija, iz Sarajeva idemo u Neum gdje se noći, a poslije idemo u Vjetrenicu. Gosti će tamo vidjeti šta kaže srce i pupak BiH, a meni nije jasno zašto vi u BiH osim Vučka kao maskotu nemate čovječju ribicu koje nema nigdje osim ovdje, kaže Enrico.


U BiH je prisutan 12 godina, dobro je naučio bosanski jezik, ali mu je žao što blijede boje ljepota koje naša zemlja posjeduje. Za sebe kaže da je nepopravljivi optimista a ima lijepu namjeru da tokom narednih manifestacija u BiH doveze bolid formule jedan.

-    I bolid je kabrio zar ne, kaže Enrico uz neizbježni osmijeh.

Enrico nije uvijek bio zaljubljenik u oldtimere. Ljubav je došla iznenada nakon smrti njegovog oca. Iza njega je ostao mercedes 123 iz 1976. godine koji je četiri godine stajao na otvorenom. Javio se kupac koji je nudio 5.000 eura. Kada je automobil nakon dugog stajanja upalio iz prve sve se promijenilo.

-    Meni je to izgledalo kao da se upalilo svjetlo u mrkloj noći, protreslo mi je mozak i srce. Rekao sam sestri, ako je tata umro ne mora i njegov automobil, priča nam Enrico.

Automobil je i danas s njim, u njega je uloženo mnogo ljubavi i truda. Svaki dio je brižljivo restauriran, automobil je lakiran, kromiran, tapaciran. Enrico mu je dao dušu. Koliko je Enrico pedantan najbolje govori činjenica da se na limu Mercedesa može ogledati kao u ogledalu.



-    Ja sam super pedantan. Kasnije sam nabavio kabriolet kojem se posvećuje ista pažnja. I on je morao imati dušu jer sam želio da mi sunce grije srce i da mi vjetar mazi lice. Kako to izgleda najbolje opisuje događaj ispred SCC-a gdje je bio parkiran na eventu. Jedan čovjek me je pitao koliko je sati, a ja ne nosim sat da ne bih ogrebao svog ljubimca, pa sam mu pokazao na haubu. U njoj je bio oslikan sat s katedrale preko ceste, s osmijehom priča Enrico.



Njegov automobil ima ime, zove se Rudy. Dobio ga po jelenu od Deda Mraza, jer je kod Enrica stigao dan prije Božića. Sa svojim kabrioletom će svakako učestvovati na ovogodišnjem eventu. Za smotru kabrioleta odlučio se kako ne bi bio konkurencija onima koji su već organizirali izložbe oldtimera. Podrška mu je Oldtimer klub Rio, ali Enrico najviše posla odradi sam.

-    To je moj ćeif. Želim ljudima pokazati da se može drugačije. Ako smo strpljivi mogu se brda pomjerati. Event kabriolet oldtimera će ljude usrećiti, jer sam naučio da kada se smiju srce i duša onda se mnoga vrata otvaraju. To je event u kojem svi dobivaju poklone, svi moraju biti jednako obučeni pa smo prošle godine nabavili majice. Ove godine će biti bermude, pa patike, pa torba..., priča Enrico.




Njegov optimizam i pozitivnu energiju su prepoznali sponzori koji pokrivaju sve troškove organizacije. Neko pokloni gorivo, neko noćenje, nego bocu vina, ili rakije. Ono po čemu je ovaj event specifičan je da sav ostatak logistike u jelu i piću bude doniran Domu za nezbrinutu djecu. Osim osmijeha za učesnike koji će uživati u eventu Enrico je siguran da će osmijeh biti i na licu svih pored kojih prođe kolona kabrioleta. U njoj će biti Ferrarija, Porchea, Kadilaca, Pontiaca, a Enrico uz neizbježan osmijeh kaže neće manjkati ni buba i golfova. U susret su mu izašle i granične policije BiH i Hrvatske tako da će za kolonu kabrioleta biti olakšan prelazak granice. Šlag na tortu su i vrste nagrada koje je Enrico osmislio za učesnike, tako će osim najljepšeg kabrioleta biti biran najuredniji i najneuredniji, najpoželjniji za ljetovanje, ali i onaj koji će ponijeti epitet švalerskog kabrioleta. U petak vrijedi biti na ulicama Sarajeva i propratiti ovu zanimljivu manifestaciju koja ipak kako kaže Enrico nije izazvala nikakvo zanimanje zvaničnih institucija.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.