23.4.2023. 22:35
0
Tesla Model Y najprodavaniji u Evropi
Tesla Model Y je zvanično najprodavaniji automobil u Evropi za prvi kvartal 2023., pokazujući impresivan rast prodaje od 179% u poređenju s istim periodom prošle godine.

Električni SUV je nadmašio i Daciu Spring i Peugeot e208 koji su na prva tri mjesta na 27 evropskih tržišta. Volkswagen je ukupno bio najprodavaniji brend, završivši ispred Toyote i Peugeota.

Prema JATO-u, Tesla Model Y je bio na vrhu ljestvice u martu 2023. Međutim, ovo je prvi put da osvaja prvo mjesto na kvartalnoj osnovi. Pokazatelj rasta registracija Modela Y u Evropi je da je EV zauzeo 31. mjesto u prvom tromjesečju 2022., skočivši za ogromnih 30 mesta u jednoj godini, navodi Jutarnji.hr.

Felipe Munjoz, globalni analitičar u JATO Dynamics, opravdava prodajni uspjeh "povećanjem proizvodnje uz manje problema s lancem snabdjevanja", sugerišući da će Model Y vjerovatno biti među 5 najprodavanijih vozila u Evropi ukupno 2023. godine.

S druge strane, prodaja blisko povezanog Tesla Modela 3 je pala za 40% u prvom tromjesečju 2023., što još jednom dokazuje da kupci preferiraju SUV vozila. Tesla radi na redizajnu Modela 3, a šuška se da će sljedeće godine Model Y dobiti isti tretman.

Registracije novih automobila u Evropi su pokazale rast od 17% u prvom tromjeseču 2023., ukupno 3.220.806 jedinica, što je najveći broj od 2019. Prema Munjozu, povećanje se "objašnjava nagomilanim narudžbinama iz prethodnih mjeseci koje nisu mogle da budu isporučene zbog nedostatka komponenti u to vrijeme".

Potpuno električni automobili su činili 13,4% ukupnih registracija novih automobila u Evropi u prvom tromesečju 2023, s 430.700 jedinica. Ovo je najbolji rezultat za EV vozila ikada, što se pripisuje većem broju opcija, pristupačnijim cijenama i privlačnim podsticajima.

Ostali EV-proizvođači s dobrim rezultatima u ovom periodu su bili su Geely i SAIC (MG), što pokazuje da je ovo tek početak ofanzive kineskih proizvođača automobila na Evropu.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.