5.11.2023. 13:02
1
Nova vrsta prevare kod kupovine polovnih automobila: Budite oprezni, možete ostati bez novca
Upozorava se na najnoviju prevaru koja se izvodi po starom receptu, ali ide se na mnogo više novca i drugačiji je način uvjeravanja i stjecanja povjerenja.

Prevaranti su takođe mnogo uvjerljiviji i agresivniji, a pritom nude „odličan“ auto iz Švicarske po cijeni na koju je teško ostati ravnodušan.

Ukratko – pronađete fantastičan oglas, pozovete i saznate da je auto u stvari u inozemstvu (Švicarska, Njemačka), ali da prodavač može već „večeras“ krenuti po auto mobil ako mu uplatite određeni iznos novca (kaparu), i to većinom oko 500 eura, piše portal Polovni automobili. 

Kako bi dokazao da nije prevarant, šalje vam slike svoje lične karte, s obje strane. Svi njegovi podaci su tu - slika, datum rođenja, mesto rođenja, općina prebivališta, matični broj…
 
To je lična karta iz Bosne i Hercegovine, i ta lična karta može biti krivotvorena, ukradena ili pripada nekome ko je već toliko ušao u kriminal da mu zloupotreba svoje lične karte neće mnogo utjecati na život.

Uplatite mu iznos od 500 eura, on obriše oglas i više se ne javlja na broj telefona koji je ostavio u oglasu. 

Kako prevarant podiže novac koji ste mu poslali?

Prodavač navodi kupce da novac uplate preko POST KEŠ usluge (međunarodni prijenos novca), nakon čega prevarant novac podiže u pošti u Bosni i Hercegovini.

Jesu li prevaranti svi koji traže kaparu?

Ne, nisu - postoje mnogi prodavači koji se godinama pošteno bave tim poslom i nikada nisu nikoga prevarili. Ali pošto prevaranti definitivno postoje, svaki kupac bi se trebao unaprijed detaljno informirati od koga kupuje automobil.

Ako već nekome dajete 500 eura, gledajte da se lično sretnete s tom osobom, napravite ugovor te da budete 100% sigurni u identitet te osobe.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.