14.12.2023. 9:24
1
Tesla povlači skoro sva vozila u SAD zbog sigurnosnih problema
Tesla povlači više od dva miliona vozila u Sjedinjenim Državama kako bi instalirao nove sigurnosne funkcije u autopilotu, naprednom sistemu za pomoć pri vožnji, nakon što je savezni sigurnosni regulator upozorio da postoje sigurnosni problemi.

Dosad najveće povlačenje Teslinih vozila obuhvaća gotovo sva vozila na američkim cestama, a cilj je da se bolje osigura da vozači paze prilikom korištenja sistema.

Tesla je objasnio da kontrole sistema "možda nisu dovoljne kako bi se spriječilo da vozači zloupotrebe sistem" i da bi to moglo povećati rizik od saobraćajnih nesreća.

Nacionalna agencija za sigurnost saobraćaja na cestama (NHTSA) dvije je godine istraživala to pitanje. Agencija je otvorila sigurnosnu istragu u avgustu 2021. nakon izvješća o kobnim nesrećama koje su se dogodile pri korištenju Autopilota.

Transport Canada objavio je da će Tesla povući i 193.000 vozila u toj zemlji. Nije jasno hoće li opoziv vozila zatražiti i Kina.

Autopilot omogućava automatsko upravljanje, ubrzavanje i kočenje vozila unutar trake kojom se kreće.

Trenutne funkcije Autopilota zahtijevaju aktivni nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim.

Tesla nije odgovorio na pitanje o opsegu povlačenja vozila u cijelom svijetu niti objavio pojedinosti o novim sigurnosnim funkcijama.

(Ajdin B.)

Tesla
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.