16.7.2024. 13:35
0
Magičan trik kako da rashladite automobil u samo jednoj minuti a da ne palite klima uređaj i da ne potrošite kap goriva
Japanskim trikom snižavate temperaturu u vrelom automobilu za deset stepeni Celzijusa za samo jednu minutu, a za to ne morate potrošiti ni jednu kap goriva.

Ako ste automobil ostavili parkiran na suncu, unutrašnjost će biti prilično vruća kada se vratite u njega. Temperatura u zagrijanom automobilu može da pređe i 60 stepeni Celzijusa, piše N1 Beograd. Najlakši način da to izbjegnete je da automobil ostavite parkiran u hladu ili na mjestu zaštićenom od sunca, ali to nije uvijek moguće.

Korištenje suncobrana, zatamnjivanje prozora i spuštanje prozora za centimetar ili dva mogu pomoći da se stvari ohlade, ali kada je vruće kao što je vani, unutrašnjost vašeg automobila će asocirati na rernu. 

Srećom, postoji trik koji može sniziti temperaturu u vašem automobilu za deset stepeni Celzijusa za samo jednu minutu, bez paljenja motora ili uključivanja klime.

Trik za smanjenje temperature potječe iz Japana i zato se naziva japanski trik. To činite tako što spuštate prozore suvozačevih vrata i više puta otvarate i zatvarate suprotna vrata, odnosno vozačeva (ili obrnuto).

Kako prenosi Jutarnji.hr, ovom jednostavnom akcijom stvara se snažan protok zraka iz unutrašnjosti, koji omogućava ulazak svježeg zraka i uklanja vrući zasićeni zrak iz putničke kabine.

Ako je vani 30 stepeni Celzijusa, temperatura u autu može biti između 40 i 50 stepeni Celzijusa – i nije isto ući u auto na 40 stepeni kao na 30.

(Ajdin B.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.