29.8.2024. 15:47
0
Prodaja automobila u EU gotovo stagnirala u julu
Prodaja automobila u Evropskoj uniji gotovo je stagnirala u julu, pokazali su u četvrtak podaci udruženja proizvođača automobila ACEA.

U julu je u EU registrovano oko 850 hiljada automobila, samo 0,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA.

U junu je prodaja porasla za 4,3 posto. U grupi četiri vodeća tržišta rezultati su bili različiti.

Tako su Italija i Španija zabilježile rast broja novoregistriranih automobila za 4,7, odnosno 3,4 posto, dok su Francuska i Njemačka zabilježile pad za 2,3, odnosno 2,1 posto.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije smanjilo se u julu za 10,8 posto, izračunala je ACEA, znatno oštrije nego u prethodnom mjesecu kada je prodaja pala za jedan posto, prenio je SEEbiz.

Snažan rast u Belgiji od 44,2 posto nije nadomjestio dvocifreni pad u Njemačkoj od 36,8 posto, pokazuje izvještaj.

Njihov udio na tržištu u julu je iznosio 12,1 posto te je blago smanjen u odnosu na juni, kada je iznosio 14,4 posto.

U periodu od januara do jula evropsko tržište novih automobila poraslo je za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši više od 6,5 miliona novih vozila, izračunala je ACEA. Sva četiri vodeća tržišta u prvih sedam mjeseci su zabilježila rast, prenosi Biznisinfo.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije palo je za neznatnih 0,4 posto, uz registrovanih 815.399 novih automobila. Prodaja ‘dizelaša’ pala je za 7,9 posto, uz prodana 837.795 nova automobila. ‘Benzinci’ su, uprkos 1,3-postotnom padu prodaje, zadržali vodeću poziciju s udjelom od 33,4 posto, dok su hibridni električnih automobili potvrdili drugo mjesto s tržišnim udjelom od 32 posto.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.