13.10.2015. 9:17
0
Inovativne tehnologije u službi društvene inkluzije osoba s Down sindromom
Oktobar se u svijetu obilježava kao mjesec znanja o Down sindromu, a Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ obilježava jesen na najbolji mogući način – pokretanjem inovativnog projekta 3D štampe baziranog na tehnologijama posljednje generacije uz podršku donatora, Ambasade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Ambasade Holandije.

Tehnologije posljednje generacije pružaju velike mogućnosti za učenje, razvijanje kreativnosti kao i sticanje radnih vještina. 3D printing je trenutno u svijetu najveći hit, koja se koristi u mnogima aspektima života, od industrije i obrazovanja do umjetnosti i medicine. Brzi razvoj ove tehnologije i sve veća dostupnost 3D pisača otvaraju nove mogućnosti primjene poput izrade prototipova proizvoda, suvenira, dijelova strojeva , raznih kućanskih predmeta, pa čak tkiva, organa, različitih proteza i dr.  u  medicini.

Prepoznajući veliki potencijal 3D printinga za djecu i osobe s Down sindromom, Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ je osnovalo 3DownPrint Klub kroz koji će djeca i mladi s Down sindromom, zajedno sa svojim vršnjacima, uz podršku produkt dizajnera razvijati svoju kreativnost i maštu te dizajnirati produkte prema svojoj želji i potrebi. Uz pomoć 3D printera biće im omogućeno da i ono što su zamislili – isprintaju. Očekuje se da će više od 100 djece i mladih učestvovati u radu 3DownPrint Kluba.

3DownPrint Klub će biti mjesto gdje će mladi s Down sindromom sticati radne vještine na inovativan i kreativan način. Svi proizvodi isprintani 3D tehnologijom će biti ponuđeni na prodaju, čime se omogućuje samoodrživost ovog projekta.

„Ovo je projekat koji ima više aspekata, i obrazovni, i inkluzivni, istovremeno ulazi i u sferu socijalnog poduzetništva, koncept koji se intenzivno primjenjuje u svijetu. Zbog toga nam stručnjaci iz YEP-a pomažu u kreiranju biznis plana kojim bi „3DownPrint Klub“ stekao samoodrživost", izjavila je  Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja. 

„Želimo da upotrijebimo vrhunska dostignuća iz oblasti 3D tehnologije, uključujući aditivnu 3D štampu,3D skeniranje I 3D modeliranje s ciljem povećanja prilika za uspješniju karijernu orijentaciju mladih. Donošenjem tržišne logike u cijeli Projekat nadamo se da ćemo napraviti uspješno socijalno preduzeće“, izjavio je rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih YEP, Ranko Markuš. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.