14.10.2015. 10:06
0
Kavazović: Dijalog Izetbegovića i Radončića veliki je korak naprijed
Dijalog lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) korak je naprijed, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini potrebno je jedinstvo, izjavio je jučer u razgovoru za Dnevni avaz poglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH reisu-l-ule-ma Husein ef. Kavazović.

Ocijenio je da su razgovori Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića korak ka poboljšanju stanja u zemlji te je izrazio nadu da će donijeti plodove. 

Lider Bošnjaka naglasio je i veliki značaj Hidžre za muslimane i njihovu tradiciju, a osvrnuo se i na nesreću koja se desila u Rudniku Kakanj, u kojoj su poginula četiri rudara. 

Na pitanje kako gleda na razgovore koji se vode između lidera SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, u svjetlu odnosa među Bošnjacima, on je rekao da ga raduju uvijek razgovori ljudi. 

- Kad god imamo razgovor, očekivati je da dođe do nekog dogovora, a bez toga nije moguće praviti ni progres. Naravno, političari moraju razumjeti da njihova osnovna funkcija jeste da međusobno komuniciraju, razgovaraju i da budu motor u društvu, da procese vode na ispravan način. Ako političari ne razgovaraju, to znači da društvo stagnira, a odgovornost za tu stagnaciju podjednako je na njima samima, jer će to birači na nekim sljedećim izborima sankcionirati. Ali, i na nama je da to uočimo i da oni koji ne žele komunicirati i razgovarati i dogovarati se budu odstranjeni iz političke zajednice, jer očito je da onda nisu dorasli - rekao je Kavazović. 

Istakao je da je Bosni i Hercegovini sigurno  potrebno jedinstvo. 

- Potrebno je jedinstvo Bošnjacima, ali i jedinstvo na nacionalnom nivou, na nivou BiH. Niko ne treba biti isključen iz razgovora. Niko. Zato je ovaj korak koji je poduzet, ako već sada možemo konkretno govoriti, veliki korak naprijed. Nadati se da će on dati plodove - rekao je. 

Poglavar Islamske zajednice u BiH je, povodom Nove hidžretske 1437. godine, rekao da muslimani Hidžru uzimaju kao početak svoje ere. 

- To je događaj vrlo važan za muslimane. Prisjećamo se Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prve generacije muslimana, njihovog velikog napora da spase ljudske živote od zuluma i tlačenja mekanske aristokracije. Jer, većina tih prvih muslimana bili su siromašni ljudi, obični ljudi, oslobođeni robovi, u to vrijeme. 

Oni su tražili put i mjesto gdje bi našli utočište. Danas, nažalost, vidimo da ponovo muslimani čine hidžru, ponovo su u pokretu stotine hiljada ljudi, milioni ljudi su i raseljeni - naveo je Kavazović. 

Istakao je da Hidžra muslimanima, ustvari, treba dati dodatnu snagu. 

Muslimani se ne trebaju, kaže Kavazović, prestati boriti za svoju slobodu i ne trebaju prestati imati aktivan odnos prema zulumu, odnosno suprotstaviti mu se. 

- Hidžra jeste suprotstavljanje na neki način nepravdi i mi se nadamo da će muslimani u svijetu iz poruka Hidžre uvijek izvlačiti onu osnovnu poruku, a to je da se moramo boriti da sačuvamo živote, da sačuvamo imovinu ljudi, čast ljudi. Ono što mi ovdje u BiH, bosanski muslimani, trenutno živimo jeste da živimo u slobodi, ali nju moramo čuvati - poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l- ulema Husein ef. Kavazović u razgovoru za Dnevni avaz .

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.