15.10.2015. 12:51
0
Komemoracija rudarima u Kaknju: Posljednji put molimo za sigurnije uslove rada
Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, himne rudara, molitvom i minutom šutnje danas je na komemoraciji u Domu kulture u Kaknju odata počast četvorici rudara koji su poginuli u nesreći u Rudniku mrkog uglja u Kaknju (RMU), javlja Anadolu Agency (AA).

Dvoranu u Kaknju ispunio je veliki broj građana, kolega i članova porodica koji su se u suzama oprostili od rudara Muhameda Sarača (rođen 1968. godine), Nermina Mušije (1977.), Sejada Gađuna (1971.) i Mije Stojičića (1976.).

Svi oni, kao rudari treće smjene, poginuli su u noći sa 12. na 13. oktobar u jami Begići-Bištani Rudniku mrkog uglja u Kaknju kada se njih, na dubini od oko 105 metara ispod zemlje, urušila drvena pograda uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija.

Fotografije stradalih rudara postavljene su danas na stol ispred kojeg su položeni cvjetni vijenci, a tišinu u dvoranu prekidali su samo jecaji porodica stradalih rudara.

Sve dok rudari budu kopali ugalj, strah će svakodnevno teći njihovim venama, kazao je u svom govoru predsjednik Rudničkog odbora sindikata Nezir Begić.

"Nisu ovo samo brojevi iza kojih su kakanjski rudari koji izgubiše bitku sa utrobom zemlje. Ne sabirajte, zbir je prevelik. Vrijeme će istinom pokazati pravičnost svega što radimo, zato sada možemo kritikovati i ljutiti se, ali istina je jedna - njih četvorica više se neće bilježiti na svojim brojevima. Smrt nije kraj, jer smrti zapravo i nema, tako kaže pjesnik", kazao je Begić kroz suze.

Stradali rudari izgubili su život časno radeći svoj posao, a njihova smrt je nenadoknadiva, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić pozivajući na pomoć porodicama stradalih rudara.

"Iskrene riječi saučešća želim uputiti svima u Kaknju, svima hvala što svojim prisustvom dijele bol sa porodicama radnika. Rana iz Raspotočja je još otvorena a imamo novu, jednako bolnu. Danas smo puni bola i tuge došli u naš rudarski grad", kazao je Begić i dodao:


"Po zadnji put molimo za sigurnije uslove rada. Čudan je rudarski bijes. Po zadnji put pozivam na humanije uslove za naše rudare."

Po završetku komemoracije slijedi upis u knjigu žalosti nakon čega će biti klanjana zajednička dženaza poginulim radnicima te obavljen ukop u mjesnim mezarjima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima. 

Poginuli rudar Mijo Stojičić (1976.) bit će sahranjen sutra, 16. oktobra u selu Ratanj kod Kaknja.

Odlukom načelnika Kaknja Nermina Mandre na području općine Kakanj proglašen su dani žalosti 14. i 15. oktobra dok je Vlada FBiH donijela odluku kojom je srijeda, 15. oktobar proglašen Dan žalosti na prostoru Federacije BiH.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.