15.10.2015. 19:45
0
Fata Kamenica: Trojica nepoznatih muškaraca su odvela jednog od mojih sinova
Na suđenju pripadnicima "Miće", šest svjedoka Tužilaštva BiH potvrdilo je da su tijela članova njihovih porodica 1999. godine ekshumirana iz grobnice pronađene na planini Borje kod Teslića.

Svjedokinja Fata Kamenica je kazala da su trojica nepoznatih muškaraca odvela iz kuće jednog od dvojice njenih sinova. 

Nakon toga, kako je rekla, krenula je u potragu za njim, ali ništa nije mogla saznati. Pronađen je u grobnici na planini Borje. 

Tužilaštvo BiH optužilo je Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu, da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih. 

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije "Miće". 

Svjedoci Džehva Fazlić i Sead Jašarević su rekli da su tijela njihovih očeva ekshumirana iz grobnice na Borju. 

U toj grobnici, kako su kazale svjedokinje Zehrija Garić i Zulejha Gibić, pronađena su tijela njihovih muževa, dok je svjedok Muharem Lugonjić naveo da je tu pronađeno tijelo njegovog brata. 

Na suđenju je iskaz dao i svjedok Tužilaštva BiH Alija Mulić. On je kazao da je junu 1992. godine bio zatvoren u vojnom zatvoru Pribinić, zatim je prebačen u policiju u Tesliću, a nakon što je tu prenoćio, doveden je prostorije Teritorijalne odbrane (TO). Mulić je dodao da je pušten nakon 26 dana zarobljeništva. 

Suđenje će biti nastavljeno 22. oktobra, javlja BIRN. 

(Fena) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.