18.10.2015. 14:24
0
Milorad Dodik: RS i Srbija će jednog dana biti isto
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se neće naći nitko u RS-u tko ne misli da je neminovno da jednog dana RS i Srbija budu isto u državno – pravnom i političkom smislu, javlja Tanjug.

"Mnogi misle na taj način. A opet, povijest i politike posljednjih 20 godina učinili su to da nije tako", kazao je Dodik u intervjuu za Sputnjik. On je ocijenio kako se zapadnjacima ne sviđa što narod u Republici Srpskoj i Srbiji živi kao jedinstven etničke prostor, odnosno kao jedinstvena država.

Dodik je kazao kako je Srbija garant Daytonskog sporazuma i kako se pokazala kao vrlo korektan i odan partner Republike Srpske, dok s druge strane, RS ima unutrašnje kapacitet da, koristeći međunarodno pravo, brani svoje pravo. Prema njegovim riječima, Srbija je garant Daytonskog sporazuma, a pokazala se kao vrlo korektan i odan partner Republike Srpske, dok s druge strane, RS ima unutrašnje kapacitet da, koristeći međunarodno pravo, brani svoje pravo.

Upitan ostaje li pri referendumu o sudu i tužiteljstvu BiH, odgovorio je s "naravno".

"Ne bavimo se mi avanturama. Mi smatramo da je to legitimno i legalno, zakonom dozvoljeno, ustav RS-a to dozvoljava, ustav BiH ne zabranjuje", dodaje on.

Upitan očekuje li udare slično britanskoj rezoluciji o Srebrenici, budući da se približava 20. godišnjica Daytona, on je ocijenio kako po istom sistemu pokušaj neće proći u Vijeću sigurnosti UN.

"Mi smo zato zahvalni onima koji se bore za međunarodno pravo. Uvjereni smo kako postoje loše namjere Zapada prema onome što jeste pozicija srpskih naroda u BiH i pogotovu njegovoj organizacijskoj tvorevini koja se zove RS i mislimo kako je potpuno pogrešno očekivati kako ćete takve ljude i političke elite, neumoljive kroz povijest, umoliti tapšanjem po ramenima i servilnošću ", kazao je Dodik.

Dodik je ocijenio i da je revizija Daytona već učinjena od strane visokih predstavnika a ono što je sad evidentno je legalizacija kršenje Daytona. "Dayton ima propisan mehanizam za eventualnu reviziju a to je da se strane dogovore kako će dalje. A strane su opet definirane upravo Daytonskim sporazumom, i to su RS i Federacija", kazao je Dodik.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.