25.10.2015. 10:10
0
Autoceste su nadležne za sigurnost u saobraćaju, radnik nije smio podići rampu dječaku od 12 godina
Dvanaestogodišnji dječak iz Sarajeva koji je nestao zajedno s automobilom ispred škole Umihana Ćuvidina u Sarajevu, a koji je sam upravljao automobilom i pronađen je kraj Tešnja, još uvijek je fokus interesovanja u našoj zemlji, piše novinska agencija Patria.

Dječak je pronađen u vozilu, kada mu je stalo jer je nestalo goriva. Pritom je bez ikakvih problema platio putarinu na naplatnim kućicama i vozio autoputem!

Iz JP Autoceste FBiH poručili su, pak, da nisu nadležne niti imaju zakonske mehanizme da spriječe ovakve i slične događaje. Pitanje odgovornosti je na drugim institucijama.

Ali, ovakvo brzo i efikasno saopćenje za javnost nije smirilo građane, jer je neshvatljivo da je radnik ili radnica na naplatnim kućicama podigla rampu i pustila dječaka na autocestu, čime je direktno ugrožena sigurnost i dječaka i svih drugih učesnika u saobraćaju.

Ali, vratimo se famoznoj riječi koja postaje najčešća u bh. stvarnosti – nadležnost. Jednostavnim pregledom stranice JP Autoceste FBiH jasno je vidljivo da su Autoceste i njihovi radnici itekekao nadležni brinuti o sigurnosti u saobraćaju, a puštanje 12-godišnjaka na autocestu je direktno u suprotnosti sa mnogim zakonskim uređenjima s kojim JP Autoceste se rukovode u radu.

Autoceste FBiH rade u skaldu sa Zakonom o cestama, Zakona o autocesti na Koridoru VC, Zakonu o javnim preduzećima FBiH, Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima.

Osim zakona Autoceste imaju i niz vlastitih uredbi, a prema kojima radnik nije smio podići rampu dječaku od 12 godina.

I umjesto da su pokrenuli pitanje odgovornosti radnika Autoceste se pozivaju na nadležnost, a u svakom zakonu stoji da je sigurnost u saobraćaju na prvom mjestu, tako da saopćenje o nedaležnosti ne bi trebalo spriječiti da neko u ovoj državi ipak se upita, zar je važno imali neke nadležnosti ako je u pitanju spašavanje života. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.