7.11.2015. 12:56
0
Kovačević: Carinski službenici UIO protiv kojih je podignuta optužnica još ranije suspendovani
Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević potvrdio je danas Feni da je 11 carinskih službenika UIO, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, Uprava suspendirala s radnih mjesta još u junu 2014. godine, kada je i provedena akcija kodnog naziva „Gold“.

Oni su suspendovani, pojasnio je, kada je na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud BiH izrekao prvo mjere pritvora, pa zatim i mjere zabrane za ove carinike UIO.

Kovačević ističe da su oni sve ovo vrijeme bili pod suspenzijom s radnog mjesta.

- Naravno, ukoliko se za bilo kog službenika UIO dokaže da je sudjelovao u određenim nezakonitostima i dalje će biti izrečene mjere u skladu sa zakonskim propisima- istakao je Kovačević.

Naglasio je da je UIO, brojnim disciplinskim postupcima, kao i ostalim mjerama koje je preduzeo dosad, jasno potvrdio opredijeljenost za borbu protiv svakog oblika korupcije i kriminala i to „kao jedna od rijetkih institucija u BiH“.

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv 11 carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), koji se terete za koruptivna kaznena djela, zlouporabu položaja ili ovlasti i sticanje protuzakonite imovinske koristi.

Optuženi su carinski službenici UIOBiH koji su bili angažirani na carinskim pregledima putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužilašto BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz uporabu posebnih istražnih radnji koje je provodila Granična policija BiH uz pomoć  i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su u skladu sa zakonom, prikupljeni videosnimci inkriminirajućih kaznenih djela, koja su vršena u prostorima aerodroma, koji nisu obuhvaćene standardnim videonadzorom.

Optuženi carinski službenici terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, duži  period, zlouporabili službeni položaj i ovlaštenja koja su im data u vršenju dužnosti, te su prilikom ulaska putnika u carinski prostor BiH, sticali nezakonitu imovinsku korist, omogućavajući osobama povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe, u zamjenu za darove u novcu ili drugim oblicima koristi.

Na ovaj način, optuženi su stekli nezakonitu imovinsku korist a Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu tražiti oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.