8.11.2015. 22:23
3
Ukidanje grada Istočno Sarajevo?
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i član SNSD-a Ljubiša Ćosić najavio je nadavno da će predizborni program SNSD-a za predstojeće lokalne izbore, između ostalog, biti teritorijalna reorganizacija grada Istočno Sarajevo.

Prijedlog je spajanje opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža u jednu opštinu te ukidanje opštine Istočni Stari Grad, prenosi televizija BN.

Ova ideja naišla je na oštre osude rukovodstva, ali i boračkih organizacija, opština Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad.

,,Ideja o spajanju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža je još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja SNSD-a da postane bitan politički faktor u Istočnom Sarajevu'', smatra načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač i dodaje da nije tačno da bi se napravile uštede ukidanjem jedne opštine, jer veća opština traži veću administraciju i još niz dodatnih troškova.

,,Ako bi se to desilo to bi bio korak ka gašenju grada Istočno Sarajevo. To je pogrešno jer bi smo tada bili lak plijen za sve ovo što se dešava na nivou BiH. Nama je cilj da ostanemo da živimo na ovim prostorima i da razvijamo ovaj grad koji smo počeli da gradimo'', tvrdi Kovač.

U opštini Istočni Stari Grad nisu iznenađeni stavovima, SNSD-a i Ljubiše Čosića o ukidanju njihove opštine. Kažu to je stara ideja Ljubiše Ćosića i SNSD-a još iz vremena kada se, kao stanovnik naše opštine, kandidovao za načelnika i izgubio na izborima.

,,Stalno nešto kombinuju kako bi srušili grad Istočno Sarajevo, a ne da bi nešto izgradili. Ćosić je četvrtu godinu načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a više se bavi našom opštinom i češće je spominje, nego svoju opštinu'', ističe Bojo Gašanović načelnik opštine Istočni Stari Grad.

U opštini Istočni Stari grad podsjećaju da je SNSD, od kada je došao na vlast u Republici Srpskoj, u njihovoj opštini ukinuo šumsko gazdinstvo i policijsku stanicu.

,,Sada bi da nam ukinu opštinu a time i komunalno preduzeće, zdravstvenu ambulantu i sve ono što smo godinama stvarali u ratu ali i u miru. To nećemo dozvoliti'', upozravaju stanovnici i Boračka organizacija ove opštine.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ipak ponavlja da ostaje pri ideji o teritorijalnoj reorganizaciji grada Istočno Sarajevo, odnosno gradskih opština.Tvrdi da su još prije dvije godine stanovnici Mjesne zajednice Dovlići, opštine Istočni Stari Grad, tražili da se pripoje opštini na čijem je on čelu.

,,Žao mi je što su danas, na slavu Boračke organizacije, pale teške riječi i uvrede. Kao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i kao stanovnik Istočnog Sarajeva spreman sam da dođem bilo gdje i s svima razgovaram, da iznesem argumente a ne uvrede i optužbe'', kaže Ćosić i poručuje da se moraju poštovati želje stanovnika svake opštine i mjesne zajednice pa predlaže referendum na nivou mjesnih zajednica po pitanju reorganizacije gradskih opština u Istočnom Sarajevu.

Protivnici reorganizacije pitaju zašto SNSD želi ukidanje opština u Istočnom Sarajevu dok istovremeno osnivaju nove opštine u drugim dijelovima Republike Srpske?

(Nedim Pobrić)

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.