21.11.2015. 17:32
3
Vilić i Pena: Omeragić nije bio u evidenciji Direkcije, fotografije su uzete iz CIPS-a
Željko Komšić, lider Demokratske fronte danas je novinarima u Sarajevu kazao, a komentirajući sigurnosnu situaciju u BiH, da je ubica dvojice vojnika Enes Omeragić bio poznat pripadnicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te da su službenici imali njegovu fotografiju kako bi, u slučaju da se pribiliži štićenim VIP osobama mogao biti udaljen, piše novinska agencija Patria.

Komentirajući dalje sigurnosnu situaciju i sistem u BiH Komšić je vrlo ošto govorio.

- Hvatamo se za glavu i pitamo zašto nam se ovo dešava. To nam se dešava jer ovdje nema nikakvog reda. Imamo slučaj ubistva dvojice vojnika, a znate li šta se sve dešavalo u pozadini. Koje su agencije bile dužne šta da rade, a nisu uradile. Ko je koga trebao da obezbjeđuje i ko koga da obavještava. I onda se pitamo kako nam se ovo desi. Desi nam se zato jer je kod nas najnormalnija stvar da kažemo kakav zakon - ja sam sila ja sam moć – kaže Komšić.

Dalje je kazao da BiH ima toliko policija i policijskih tijela te da imamo čak i Direkciju koja je napravljena da njih koordinira.

- Otiđite direktoru te agencije pa ga pitajte pita li ga išta iko kada je riječ o toj koorodinaciji tih policijskih aktivnosti. Ima primjera profesionalizma i policijske solidarnosti među službenicima, ali kad govorimo o sistemu, to ne postoji. Znate li vi da ovaj čovjek, koji je ubio dvojicu, ima sliku u Direkciji za kooridnaciju policijskih tijela. Slika je tamo s obrazloženjem da službenici, koji osiguravaju VIP osobe, su dužni obavijestiti svoju agenciju o tome ako ga primjete u blizini tih osoba. Dakle, jedna agencija već ima podatke o njemu. Uroš Pena je rekao da ga imaju u evidenciji i onda o kakvom sigurnosnom sistemu govorimo – dodao je Komšić.


Patria je kontaktirala direktora Direkcije za kooridanciju policijskih tijela Mirsada Vilića te zatražila provjeru informacije koju je izrekao Komšić. Vilić je kazao da „nažalost Direkcija ranije nije imala u evidenciji Omeragića, ali da je po saznanju o napadu i ko je izvršilac isprintala slike kako bi upoznala službenike o kojem licu je riječ jer su bili dužni povećati straže štićenih objekata“.

- Direkcija je postupila po zakonu i morali smo iz CIPS-ove evidencije printati slike, ali koje na kraju nisu ni podijeljene, jer je izvršilac krivičnog djela izvršio samoubistvo – kazao je Vilić.

Uroš Pena, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela kazao je, pak, da Direkcija i nema vlastitu bazu, već onu koju šalju sve druge domaće i međunarodne policijske agencije.

- Očito je došlo do nesporazuma. Ja sam bio prinuđen obavijestiti svoje pripadnike o napadu i onda smo printali te slike, jer kako ćemo zašitititi štićene osobe i objekte ako ne znamo kako izgleda počinioc krivičnog djela – kazao je Pena te također potvrdio da fotografije nisu ni podjeljene, jer je u međuvremenu Omeragić izvršio samoubistvo. 

(Patria)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.