28.11.2015. 10:19
1
Serwer: Ako dođe do referenduma, Vlada SAD-a će poduzeti mjere protiv Dodika
Ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer očekuje da će referendum u Republici Srpskoj, ako do njega dođe, ubrzati ozbiljne aktivnosti Vlade SAD-a protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika „pa barem da to bude zabrana putovanja i zamrzavanja sredstava“.

- Nadam se da će i EU uraditi bar nešto slično tome. Bilo da dođe do referenduma ili ne, vrijeme je za potpunu analizu bogatstva i imovine koju su političke vođe u BiH stekle. Korupcija i ogoljenje državne imovine su dokumentirani. Vrijeme je da se to zaustavi - izjavio je američki ekspert za Balkan Serwer u današnjem izdanju "Oslobođenja".

Na konstataciju novinarke da se svijet u protekle dvije decenije promijenio i pitanje koja je uloga BiH u borbi protiv terorizma odgovorio je „da BiH treba uraditi isto što i ostale balkanske države: pokušati da osigura da terorizam, posebno islamska struja nema prostora za širenje i pridobivanje novih sljedbenika“.

- Ekonomski napredak, pažljive policijske istrage i pravedni sudski procesi, proturadikalne rasprave i uska suradnja s međunarodnim partnerima, svi imaju svoju ulogu - kazao je.

Upitan da li su SAD nedavnim boravkom potpredsjednika Josepha Bidena u Zagrebu najavile značajniji angažman na Balkanu i gdje je tu BiH Serwer kaže „Vidjet ćete da SAD u potpunosti podržavaju članstvo BiH u EU sve dok ona ispunjava uvjete pravne stečevine“.

- Nema alternative za to. Isti je slučaj i s NATO-om. Ukoliko BiH odluči da postane član, dovoljno je samo da ispuni uvjete članstva da bi dobila podršku SAD-a - kazao je ugledni američki ekspert za Balkan Daniel Serwer.

(FENA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.