29.11.2015. 21:58
0
Usvojiti novi zakon o Ustvanom sudu BiH ili slijedi bojkot i referendum
Zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama BiH traže da se što prije usvoji novi zakon o Ustavom sudu BiH, a ukoliko se to ne dogodi u roku 120 dana razmotrit će se dalje učešće srpskih predstavnika u bh. institucijama i organizacija referenduma u RS-u na kojem bi se građani izjasnili da li podržavaju da 9. januar i dalje bude Dan RS-a.

Oni su, nakon višesatnog sastanka o odluci Ustavnog suda BiH,kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a proglašene neusaglašenim s Ustavom BiH, potpisali zajedničku izjavu, u kojoj se odabacuje ova odluka kao neprimjenjiva, o čemu govori i ranije usvojena dekelaracija Narodne skupštine RS.

Smatraju da je ova odluka donesena uz intervencionizam međunarodih predstavnika.

Najavljeno je i da će RS  veoma brzo predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem će predvijeti da u većini za odluke budu predstavnici entiteta, a da strane sudije ne budu više u toj pravosudnoj instituciji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo dogovorom srpskih perdstavnika u vlasti u RS-u i na nivou BiH koji je postignut na ovom sastanku i uvjeren je da će se ova izjava provesti.

I lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da se Ustavni sud BiH pretvorio u nekoga ko prekraja zakone i ustave, što je neprihvatljvo.

Bosić je rekao da je osnova zajedničke izjave da se mora promijeniti zakon o Ustvnom sudu BiH.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je rekao da večeras nisu htjeli da donose ishitrene odluke, već one koje bi doprinjele poboljšanju odnosa te da su dali određene rokove povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen kao neustavan Dan RS-a.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je dodao da su donijeli odluku da pozovu predstavnike druga dva naroda u BiH da se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se onemogućiti preglasavanje u radu te pravosudne institucije.

Da RS insistira da se u naredna četiri mjeseca izmjeni zakon o Ustvanom sudu BiH u vezi načina njegovog odlučivanja tako što odluku mora podržati bar jedan sudija iz reda konstitutivnog naroda, ponovio je i lider NDP-a Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH usvojio je 26.novembra zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. januar, kao Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.