4.12.2015. 10:31
0
FHMZ: Poboljšanja kvaliteta zraka neće biti bez vjetra ili padavina
Situacija u vezi sa zagađenjem zraka na području Federacije BiH bit će slična i u narednim danima, s tim što je najveće zagađenje tokom noći i jutarnjih sati - upozorili su danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Navode da već nekoliko uzastopnih dana mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji BiH bilježe prekoračenja tolerantnih vrijednosti sumpordioksida i prašine u zraku u Tuzli, Lukavacu i Zenici, odnosno prašine i azotnih oksida u Sarajevu.

Ističu da je taj trend u skladu s prisutnom stabilnom atmosferskom situacijom koja pogoduje stagnaciji prizemnih slojeva zraka i nagomilavanju zagađujućih tvari.

Značajnijeg poboljšanja kvaliteta zraka neće biti dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i/ili padavinama, a s obzirom da zima još nije ni nastupila za očekivati je slične periode i u naredna četiri mjeseca.

Podsjećaju da je u Kantonu Sarajevu jučer proglašena epizoda "Pripravnost" u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja. 

Nivo zagađenja u gradovima je skoro nepromijenjen u prethodna četiri dana, ali se zbog promjene u gustini magle stiče dojam da je nivo zagađenja drastično promijenjen.

Mjerene koncentracije polutanata u zraku, osobito sumpordioksida, još ne dostižu vrijednosti kakve su dostizane proteklih zima, no period povećanog zagađenja je tek počeo.

Iz FHMZ naglašavaju da ovakve visoke koncentracije u kraćim vremenskim periodima ne predstavljaju veliki udar na zdravlje građana, međutim ukoliko se ponavljaju u nekoliko uzastopnih dana njihov efekt na zdravlje se znatno pojačava, a ovo je već druga takva epizoda zagađenja ove jeseni.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe sa respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i izlaganju značajnijim naporima.

Nadležne službe u općinama i kantonima koji su pogođeni narušenim kvalitetom zraka imaju pravilnike i procedure u skladu s kojima treba da djeluju u slučaju stjecanja uvjeta za proglašenje stanja pripravnosti ili uzbune.

Iz FHMZ napominju građane da sama pojava magle ne znači obavezno i visoko zagađenje. Magla je prirodna pojava koja se razvija u sličnim uslovima kakvi pogoduju i zadržavanju polutanata u niskim slojevima atmosfere. Međutim, guste magle se normalno razvijaju i u mjestima u kojima je kvalitet zraka nenarušen.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji BiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

(FENA) 

FHMZZrak
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.