20.12.2015. 10:21
0
Bjelica: Briga za raseljene osobe i povratnike ostaje prioritet Opštine Sokolac
Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica naglašava da je ta opština riješila pitanje povrata imovine, stanarskih prava i statusa raseljenih osoba, kaže da ozbiljno rade na stambenom zbrinjavanju osoba koje žive u kolektivnom obliku stanovanja te nagovještava da bi u narednih godinu dana moglo doći do završetka realizacije tog projekta.

Opština Sokolac i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Repubike Srpske zaključili su u junu ove godine Sporazum o suradnji na realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja (CEB 2), koji obuhvata 32 stambene jedinice.

Obaveza Opštine Sokolac je, između ostalog, izdavanje dozvola i saglasnosti iz njenih nadležnosti; izrada projektnog zadatka i projektno- tehničke dokumentacije; pristup komunalnoj i javnoj infrastrukturi i troškovi priključaka. Njihova obaveza je i tehnički prijem objekta i zaključivanje ugovora o zakupu s korisnicima.

- S obzirom na to da se CEB 2 finansira iz kreditnog zaduženja BiH kod Razvojne banke Vijeća Evrope, očekujem da će taj projekt biti realiziran u narednih godinu dana - kaže Bjelica.

Upitan za to koliko na području opštine Sokolac trenutno ima raseljenih osoba u kolektivnom/alternativnom obliku stanovanja načelnik Bjelica kaže da u Prihvatnom centru “Kamp” Podromanija borave  44 porodice, od kojih 17 porodica sa statusom raseljenih osoba. Preostale porodice spadaju u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva i u tom kampu borave na osnovu rješenja Opštine Sokolac.

- Kroz godišnji budžet obezbjeđujemo ishranu i ogrev za osobe koje borave u tom centru.
Također na području opštine Sokolac postoji i alternativni smještaj Brezjak u kojem je smješteno 49 porodica, od toga 27 porodica ima status raseljenih osoba.

Bjelica naglašava da Opština Sokolac čini sve što je u njenoj nadležnosti, u skladu s finansijskim mogućnostima, za rješavanje stambenog zbrinjavanja te kategorije stanovništva što dokazuje niz realiziranih projekata.

Ističe da je na području opštine Sokolac od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a po Projektu I i II izgradnje grada Istočno Sarajevo, dodijeljeno više od 1.000 građevinskih lokacija s dozvolama za građenje uz dodjelu građevinskog materijala za izgradnju individualnih stambenih objekata po povoljnim uvjetima na lokalitetima Sokolačke njive, Ćilimara, Brezjak i Majdani.

- Na taj način stambeno pitanje je riješeno za više od 1.000 porodica. Opština Sokolac je u tim naseljima izvršila uređenje zemljišta, što podrazumijeva izgradnju infrastrukture, vodovodne, kanalizacijske, elektromreže, pristupnih saobraćajnica. Obezbjeđujemo zdravstveno osiguranje, radi se na reintegraciji i integraciji raseljenih osoba kroz stimuliranje održivog razvoja s naglaskom na realizaciji projekata, a sve u suradnji s višim nivoima vlasti i opštinama susjedima - naglašava.

Bjelica smatra da je povrat imovine, stanarskih prava kao i rješavanje statusnih pitanja raseljenih osoba Opština Sokolac u potpunosti riješila.Naglašava da će i ubuduće osnovni cilj Opštine Sokolac biti nastavak izgradnje stambenih jedinica i infrastrukture za potrebe raseljenih osoba i povratnika u opštinu Sokolac.  

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.