25.12.2015. 18:06
0
Naredne sedmice početak suđenja za zločine počinjene u Bužimu
Pred Sudom Bosne i Hercegovine u utorak će, 29. decembra, početi suđenje osmorici optuženih za zločine počinjene na području Bužima od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Mehmed Alešević, Nedžad Bapić i Samir Isaković optuženi su za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč“ u Bužimu.

Istog dana, o krivnji će se izjasniti Nenad Pržulj, optužen za zločine u općini Sokolac počinjene 1992. i 1993. godine.

U ponedjeljak će se Mate Baotić zvani “Čikin” izjasniti o krivnji za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima u Orašju, kao i Mehmed Sadiković, optužen za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u Bugojnu.

U srijedu, 30. decembra, o krivnji će se izjasniti i Đorđe Ristanić za zločine počinjene 1992. godine na području općine Brčko.

Istog dana nastavlja se suđenje Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženima za silovanje počinjeno 1994. godine na području Bihaća. Kako je najavljeno na prethodnom ročištu, Vijeće će ponovno saslušati oštećenu, nakon što je odbrana završila izvođenje svojih dokaza.

Naredne sedmice pred Sudom BiH će se nastaviti i suđenja za zločine počinjene u Bileći, Kotor-Varoši, Sanskom Mostu, Srebrenici, Rogatici, Foči te drugim gradovima u BiH, javlja BIRN-Justice Report.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.