31.12.2015. 15:01
0
Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a: Imunizacija djece u BiH na zabrinjavajuće niskom nivou
Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) u Bosni i Hercegovini, koji skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i mladeži, u godini koja je na izmaku realizovao je brojne projekte i kampanje koje su polučile dobre rezultate i doprinijele podizanju svijesti u javnosti o važnosti poboljšanja uslova za odrastanje djece i njihov život uopće.

Predstavnik UNICEF-a u BiH dr. Ayman Abulaban u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetio je na dosadašnje uspjehe UNICEF-a u BiH te podsjetio na najveće probleme djece koja su ponekad i na margini društva. 

UNICEF je, prema njegovim riječima, tokom 2015. pružio značajnu podršku domaćim vlastima u realizaciji Akcionog plana za djecu 2015.-2018. kojim se predviđa socijalna inkluzija najranjivijih skupina, kao što su djeca i porodice sa invaliditetom, djeca pripadnici manjinskih skupina, djeca iz romske populacije, te djece iz siromašnih zajednica.

- Opremanje škola -

"Ova godina bila je prilično uzbudljiva za UNICEF u BiH. Ovo je godina kada smo počeli naš petogodišnji program za BiH, a bila je to prilika i za neke značajne rezulatate. Recimo, završili smo program podrške u oporavku od poplava koje su BiH pogodile 2014. godine, omogućili smo da se djeca vrate u škole time što smo učestvovali u programu koji je finansirala Evropska unija kroz opremanje učionica namještajem i drugim alatom što je pomoglo da se vrati život u zajednice koje su bile pogođene poplavama", kazao je Abulaban dodajući kako je putem pomenutog programa omogućen povratak u školske klupe za 60 hiljada djece.

Posebna oblast u kojoj se UNICEF zalagao tokom godine bila je oblast predškolskog obrazovanja djece. Abulaban ističe kako je taj problem u BiH značajno izražen u odnosu na zemlje u okruženju.

"BiH ima jako nizak stepen obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, to je oko 13 posto što je manje od zemalja koje su možda i manje razvijene, ne samo u Evropi i regionu već i u svijetu. Ipak smo uspjeli predanim radom i saradnjom sa partnerima napraviti neke korake kako bi se tu situacija poboljšala", kazao je.

UNICEF je, kako tvrdi, tokom godine podržao razvoj državne strategije koja predlaže koordinaciju uloga različitih nivoa ministarstava i tijela vlasti zaduženih za poboljšanje predškolskog obrazovanja. Takav važan dokument omogućit će da vlasti rade kako bi se stekli uvjeti za poboljšanje obuke za djecu predškolskog obrazovanja.

Tako je realizovana i kampanja "Vrtići za sve" s ciljem povećavanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o značaju predškolskog obrazovanja, obzirom na činjenicu kako u BiH tek svako sedmo dijete pohađa programe predškolskog odgoja i obrazovanja.

 "Sa druge strane, UNICEF je radio posebno sa porodicama prezentirajući značaj predškolskog obrazovanja i zagovaraću da roditelji trebaju tražiti od vlasti takvo obrazovanje. U tom smislu smo podržali kampanju 'Vrtići za sve' koja je dala neke ključne poruke. Radili smo i sa pružateljima usluga kako bi ponudili mjesta u vrtićima za dvako dijete", kazao je Abulaban.

Naročito važna oblast predstavlja rani rast i razvoj djece imajući u vidu značaj tog razdoblja gdje se postavljaju temelji za dalji razvoj djeteta. U to vrijeme, djeci je potrebna velika podrška dok se, sa druge strane, u tom periodu prepoznaju i odstupanja od normalnog razvoja čemu treba odmah pristupiti.

"U tom smislu smo radili jako mnogo sa partnerima i vlastima na svim nivoima kako bi se obučilo što više stručnjaka, kako bi se njima dali materijali kojima se mogu služiti u obavljanju posla i kako bi se prezentirale dobrobiti rane detekcije i rane intervencije u ranom razvoju", istakao je.

- Zabrinjavajuće pitanje imunizacije djece -

Kao u svakoj drugoj zemlji, tako i u BiH pitanja vezana za povredu prava djeteta odnosno za uskraćenost tih prava, mogu se dovesti u vezu najčešće za nivo razvoja zemlje. U UNICEF-u smatraju kako je u BiH zabrinjavajuće pitanje imunizacije budući da je obuhvat rutinskom imunizacijom, koja je jako važna za zaštitu djece od bolesti vakcinacijom, manja od 70 posto.

"To je vezano i za nabavku vakcina odnosno za opskrbljivanje svih stanica kvalitetnim vakcinama, ali sa druge strane i sa prihvatanjem roditelja da jeto najbolji način da zaštite svoju djecu. Također, pitanje koje smo prepoznali kao važno i na kojem radimo jeste pitanje djece u konaktu sa pravosudnim sistemom. Znamo da djeca treba da slijede drugačije načine susreta sa pravosudnim sistemom u odnosu na odrasle te da su puno efektnije mjere koje djecu štite od onih koji ih kažnjavaju. Tako im se omogućava da se vrate u normalni kolosijek", rekao je Abulaban dodajući kako u tom smislu UNICEF sarađuje sa ministarstvima pravde, policijom i drugima koji čine dio pravosudnog sistema.

- Djeca najranjivija u izbjegličkim rutama -

Iako izbjeglice koje trenutno "pohode" takozvano balkansku rutu krećući se prema zemljama Zapadne Evrope, nisu ušle u BiH, UNICEF pruža podršku za djecu kroz urede u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, a odnedavno i u Sloveniji. Ured UNICEF-a u Sarajevu učestvuje u podršci zemljama regije kako bi bio uspostavljen dobar odgovor pomoći djeci.

Prava djece koja se nađu na takvom putu, kako ističe Abulaban, jako su ugrožena posebno ako se uzmu u obzir da u njima učestvuju i djeca sa poteškoćama, sa invaliditetom ili posebnim potrebama koja su najranjivija.

"Taj put za djecu je jako težak, ali i jako tužan. Ono što mi možemo za njih uraditi jeste pomoći koliko god možemo da im se olakša i da se pobrinemo da se njihova prava ne zaborave, da ih se zaštiti kako bi što bezbolnije prošli", ističe Abulaban.

Svi pomenuti problemi djece mnogo su ozbiljniji ako se gledaju kroz lupu pravičnosti.

"Ako govorimo recimo o obuhvatu djece predškolskim obrazovanjem, ako posmatramo samo Rome, vidjet ćemo da je taj procenat manji od dva posto. Slična situacije je sa imunizacijom, iako je 70 posto obuhvat opće slike, kod Roma je obuhvat oko četiri posto. Dakle, iako se foksiramo na svako dijete, poseban fokus treba staviti na one koji su najranjiviji. Moramo staviti u fokus djecu koja žive i rade na ulici, djeca sa poteškoćama, djecu iz manjih etničkih zajednica, kod njih su svi ovi problemi puno više izraženi. Njima se mora pružiti podrška najviše kako bi se zatvorio taj procjep nepravde", zaključuje Abulaban.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.