15.1.2016. 12:34
0
„Jedinstvo muslimana u BiH se mora očuvati, paradžemati se ne smiju tolerisati“
Muftija bihaćki Hasan ef.Makić smatra da je izdvajanje iz Islamske zajednice i osnivanje nelegalnih džemata višestruko štetno.

Piše: Kanita Aliagić

Na sastanku proširenog Vijeća muftija sa članovima Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji je održan 14.decemmbra 2015. godine donesen je zaključak da se nelegalni džemati moraju ugasiti do kraja februara 2016. godine, s time da muftije i glavni imami do kraja januara obave razgovor s predstavnicima tih džemata i pozovu ih da sami zatvore svoje objekte u kojima se okupljaju i uključe se u rad i aktivnosti Islamske zajednice u skladu s njenim pravilima. 

- Kao prvo nezakonito je osnivanje nelegalnih džemata, jer se protivi Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kao i Ustavu IZ-a. Na osnovu spomenutog zakona isključivo Islamska zajednica ima pravo da se bavi institucionalnim organiziranjem vjerskog života muslimana što ona već decenijama i čini – kazo je u intervjuu za Fenu muftija Makić. 

Podsjeća da je od odlaska Osmanlija iz BiH 1878. godine i imenovanja prvoga reisu-l-uleme Mustafe Hilimi ef. Omerovića 1882. godine, Islamska zajednica samostalno organizira vjerski život muslimana i brine se o njihovom  vjerskom, kulturnom pa i nacionalnom  identitetu.

Naglašava da su u proteklih više od 130 godina bosanski muslimani živjeli u više državnih zajednica i društvenih sistema i preživjeli su veoma teška iskušenja, ali je kroz sav taj period Islamska zajednica uspjela očuvati jedinstvo muslimana i svih džemata, utemeljeno na hanefijskom mezhebu i maturidijskom akaidu.

- To jedinstvo se mora očuvati i sada i zato se ne može tolerisati djelovanje paradžemata jer to vodi u razdor, nered i haos koji može rezultirati strašnim posljedicama. Zbog toga se moraju zatvoriti objekti u kojima se nelegalno organizuju vjerski obredi, koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od islamske zajednice – naglašava muftija Makić. 

On kaže da na području Bihaćkog muftijstva postoje tri privatna objekta koji nisu registrovani za obavljanje vjerskih djelatnosti a u kojima se oni okupljaju i obavljaju namaze i to po hanbelijskom mezhebu. Oni nemaju svojih imama a džemat predvodi neko od njih .

- Već smo obavili razgovor sa vlasnicima kuće u Stijeni kod Cazina u kojoj se oni okupljaju. Razgovor je obavljen u kancelariji Medžlisa IZ Cazin u prisustvu glavnog imama gdje smo ih upoznali sa zahtjevom najviših organa IZ u BiH da ugase svoj džemat i uključe se u legalne džemate. Zatražili smo da se izjasne hoće li sami zatvoriti spomenuti objekt ili će to država učiniti. Oni su rekli da će se izjasniti do kraja januara nakon što se posavjetuju sa ostalima – pojašnjava Makić. 

Drugi objekt se nalazi na granici džemata Šturlić i Šturlićka platnica i u njemu se obavljaju dnevni namazi.

Ovih dana, kaže muftija Makić, vođeni su razgovori između vlasnika ovog objekta i predstavnika spomenutih džemata o njegovom uvakufljenju i daljem funkcioniranju u sklopu IZ-a, ali ih ni jedan od ta dva džemata nije htio prihvatiti jer je očito da bi oni i dalje klanjali na vehabijski način i da bi njihovo poklanjanje objekta nekom od džemata bilo samo formalno pa se i ovaj objekt mora zatvoriti. 

Treći objekt se nalazi u Bihaću i u toku su pripreme za razgovor sa vlasnicima objekta. 

Također se kao "problem" pojavljuje i trend pravljenja tzv. privatnih džamija, a kako je izjavio Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice, "ne može neko napraviti legalno, mimo propisa ove države i propisa Islamske zajednice, svoju privatnu džamiju". Na pitanje da li u Bihaćkom muftijstvu ima takvih objekata muftija Makić kaže da području bihaćkog muftijstva nema tekija u kojima se obavljaju vjerski obredi a također nema ni privatnih džamija.

-  Ovdje je tradicija da džamiju može praviti samo džemat i to u skladu s propisima IZ-e i nitko i ne pomišlja da bi pravio privatnu džamiju. Moj stav je tu decidan, ja nikada  nisam bilo kome dao saglasnost za gradnju nove džamije bez izjašnjavanja skupštine nadležnog džemata i medžlisa na čijem se području nalazi – kategoričan je muftija Makić. 

Smatra da je Hanefijski mezheb višestoljetna tradicija i muslimani Balkana su od početka pripadali tom mezhebu, nikada nisu od njega odstupali i tako će ako Bog da ostati do sudnjega dana.

 - Islamska zajednica je jedina nadležna da tumači islam, da priprema svoje udžbenike za mekteb, vjeronauku, medrese i fakultete  te pravi programe i planove izvođenja vjerske nastave na svim nivoima i to je garancija očuvanja hanefijskog mezheba na ovim prostorima – zaključio je u intervjuu za Fenu muftija Bihaćki Hasan ef. Makić. 

Inače, Bihaćki  muftija Hasan ef. Makić je diplomirao na najprestižnijem fakultetu Usulid-din pri Islamskom univerzitetu Muhammed b.Saud u Rijadu u Saudijskoj Arabiji 1982. godine, a kao najbolji student generacije dobio je i specijalnu nagradu. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.