23.1.2016. 13:11
0
Roditelji djece iz Konjević Polja najavili žalbu: Osnovni sud odbacio tužbu kojom su tražili pravo školovanja na bosanskom jeziku
Protiv presude Osnovnog suda u Banjoj Luci i odbijanja zahtjeva roditelja i učenika iz Konjević-Polja u vezi sa oduzimanjem prava na školovanje na bosanskom jeziku, roditelji i učenici iz Konjević-Polja će uložiti žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, kazao je njihov advokat Nedim Ademović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osnovni sud u Banja Luci je 12. januara donio presudu kojom je odbio tužbeni zahtjev roditelja i učenika iz Konjević-Polja u vezi sa utvrđenjem diskriminacije u odnosu na pravo na školovanje na bosanskom jeziku. 

"Sud je u svojoj presudi, između ostalog, zaključio da se privremeni Sporazum o zadovoljenju posebnih potreba i prava djece povratnika, potpisan 2002. godine između dva entitetska ministarstva obrazovanja, više ne primijenjuje i nema dejstvo", navedeno je u saopćenju advokata Ademovića.

Pored toga, navedeno je kako tužitelji nisu uspjeli dokazati da se u Republici Srpskoj i u Osnovnoj školi „Petar Đokić“ u Konjević-Polju ne predaje isključivo na srpskom jeziku, da ne postoje službeni udžbenici samo na srpskom jeziku i ćirilici, te  da učitelji i nastavnici ne drže nastavu na srpskom jeziku.

"Također, sud je utvrdio da u RS pravno ne postoji 'bosanski jezik', već samo 'jezik bošnjačkog naroda'. U presudi je navedeno da razlike između sva tri službena jezika nisu ni najmanja komunikacijska prepreka između djece", kaže se u saopćenju.

Banjalučki sud je, upućujući na mišljenje određenih lingvista, ukazao da je u pitanju 'isti jezik' koji se različito 'zove', a naziv jezika ne može biti razlog za diskriminaciju. Samim tim, sud je, kako Ademović navodi, odbio i navode da je tužiocima povrijeđeno pravo na održiv povratak u bh. entitet RS i pravo na njegovanje vlastitog identiteta. 

Advokat Ademović smatra da je došlo do negiranja prava na bosanski jezik, negiranja prava na obrazovanje na bosanskom jeziku i negiranja prava na udžbenike i nastavu na bosanskom jeziku za one čiji je to maternji jezik i najavio žalbu višem sudu.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.